O nouă tentativă de record de traversare a Mării Negre într-o barcă cu vâsle

Pe 8 iulie 2023, la Mangalia, Alex Dumbravă ia startul pentru a treia oara în traversarea Mării Negre. De data aceasta, Alex va încerca să doboare recordul anterior de traversare solo, stabilit în 2016 de Scott Butler la 29 de zile. Obiectivul său este de a parcurge cei 1,200 km de la Mangalia (Romania) la Batumi (Georgia) în 20 de zile sau mai puțin.

În iunie 2022 Alex împreună cu 3 prieteni din Marea Britanie (Danny Longman, Roland Burr și Gregg Botterman) au doborât recordul mondial anterior de traversare cu o zi și jumătate, după ce au traversat Marea Neagra în 9 zile și 18 ore. Recordul fusese stabilit în 2017 de Alex împreună cu alți 4 români, la 11 zile și 6 ore.

Traversarea va fi efectuată într-o barca cu vâsle special proiectată și echipată cu toate cele necesare pentru navigație și comunicare. Barca de 9 metri va fi complet autonomă, transportând toata hrana, apa, medicamentele, piesele de schimb și uneltele necesare.

Pentru a ajunge la Batumi în mai puțin de 20 de zile, Alex va vâsli în medie minimum 60 km pe zi. La o viteza de 3,5 – 4 km/ora (2 noduri), va trebui să vâslească între 15 și 18 ore pe zi, cu 2 – 3 mici pauze pentru alimentare și odihnă și o pauză de 5 ore de somn.

Acest eveniment nu presupune doar efortul fizic de a menține în mișcare barca de o tona și jumătate; pregătirea implică cunoștințe și aptitudini de navigație, marinărie, meteo, prim ajutor și salvare pe mare, mecanică și electrică pentru eventualele reparații. Totodată, izolarea, depărtarea de uscat, lipsa reperelor reprezintă provocări zilnice, continue, singurele contacte pe durata traversării fiind scurte mesaje sau convorbiri prin telefonul satelit cu cei de acasă și dialogul radio la intersectarea cu navele din jur.

Odată cu această provocare fizică și psihică, Alex susține și o cauza socială – finanțarea ședințelor de logopedie realizate de Asociația Zi de Bine pentru copiii cu deficiențe de vorbire, astfel încât cei mici să își poată folosi la maxim potențialul la scoală și în colectivul de prieteni, fără a mai fi tachinați sau ignorați de profesori și colegi.

Proiectul este susținut de GS1 România, Alcalia & DrWitt, OMNIASIG, Wiren România, E.ON, CrossFit Nord BVS, Expedition Foods și este organizat de smartatletic în cooperare cu 2be Group, Today You Can Do Anything și SunCity Radio.

Mai multe detalii despre traversarea din 2023 puteți găsi pe www.blacksearowing.com sau puteți contacta echipa lui Alex Dumbravă la [email protected].

 

Black Sea rowing 2023 - Alex Dumbrava.jpeg

 

Lasă un comentariu