Cele 5 întrebări pe care să ți le pui pentru a alege parchetul potrivit

Vrei parchet acasă, bine, dar pe care să alegi? Pentru a vă ghida prin gama de produse disponibile, iată cele 10 întrebări esențiale care vă vor ajuta să găsiți parchetul de care aveți nevoie.

1. Suprafața parchetului meu va fi folosită intens?

Pardoselile de parchet foarte robuste, solide sau laminate se deosebesc unele de altele prin nivelurile de duritate si rezistenta la uzura. Examinați, pe etichete, pictogramele care le identifică pe fiecare după destinație. Pardoselile destinate locuintelor sunt clasificate pe 3 nivele: 21, 22 si 23 .

Nivelul 21 corespunde uzului casnic moderat: parchetul este potrivit pentru zonele cu trafic redus sau rar, precum dormitoarele sau coridoarele fara acces la exterior.

Pardoselile de nivel 23 sunt destinate uzului casnic general, deci pentru zone cu trafic mediu: sufragerii, holuri de apartamente etc.

Pardoselile de nivel 23 sunt potrivite pentru uz casnic ridicat: sunt potrivite pentru incaperi cu acces direct spre exterior, sau pentru uz profesional (de exemplu, sala de așteptare a unui cabinet medical).

Daca iti doresti aceeasi parchet in mai multe incaperi ale casei tale (intrare, living, hol, dormitor etc.), alege nivelul de rezistenta adaptat zonei cele mai frecventate pe care o va acoperi.

2. Parchetul meu va fi foarte expus la pete și zgârieturi?

Împotriva petelor, uleiurile și lacurile de finisaj, aplicate în fabrică sau după așezarea parchetului, asigură o protecție foarte eficientă. Poti alege perfect un parchet uleiat sau lacuit pentru intrarea ta, bucataria ta si orice incapere expusa riscului murdariei. Petele dispar pur și simplu cu un mop bine stors, înmuiat într-un amestec de apă și săpun natural sau șampon neutru.

Față de zgârieturi, finisajele unse cu ulei au un ușor avantaj față de lacuri: vă permit să vă renovați local parchetul prin șlefuire ușoară manuală, urmată de o nouă aplicare de ulei. Indiferent de finisaj pe care îl alegeți, zgârieturile accidentale trec mai ușor neobservate pe un finisaj mat decât pe un finisaj lucios.

3. Parchetul meu va fi într-o cameră umedă?

Daca parchetul tau este destinat unei bai, acesta trebuie ferit de umiditate. Speciile potrivite sunt stejarul, tecul, lăcustele și lemnul tratat termic. Lamelele trebuie lipite drept pe suport – acest lucru le crește stabilitatea – și acoperite cu un finisaj uns sau lăcuit. De asemenea, trebuie imbinate cu margele de mastic polimer (negru, sau orice alta culoare) pentru a asigura o impermeabilizare perfecta si pentru a permite, datorita elasticitatii acestui material, o usoara dilatare a lemnului fara a crea dezordine. Această poziție specială are ca rezultat un efect caracteristic de „punte de bărci”, conform https://parchet-etalon.ro/12-parchet-stratificat 

4.  Pe ce suport mi se va pune parchetul?

Dacă suportul dvs. este nou – o șapă de beton, de exemplu – puteți alege un parchet gros (până la 23 mm) și îl puteți instala prin lipire solidă sau prin instalare flotantă.

Daca suprafata ta este gresie veche, este mai bine sa alegi un parchet subtire (12 sau 14 mm). Instalarea parchetului dumneavoastră poate fi flotantă sau lipită complet. Placile trebuie degresate cu grija in prealabil. În cazul unei instalații complet lipite, aceasta trebuie și șlefuită pentru a facilita aderența adezivului.

Daca suportul tau este un covor sau un invelis de vinil lipit direct, poti monta deasupra un parchet de grosime redusa, in instalatie flotanta.

În cazul instalării plutitoare, un strat de bază izofonic va întări confortul acustic din încăpere prin absorbția pașilor.

5. Pardoseala mea va fi încălzită?

Poți combina perfect o pardoseală încălzită, sau chiar încălzire-răcire, cu parchetul, pentru un confort incomparabil sub picioarele tale. Pardoseala ta trebuie sa fie pur si simplu compatibila cu sistemul de incalzire in pardoseala ales, electric sau hidraulic.

Ca regula generala, se recomanda o grosime mica (14 mm), dar exista si exceptii. Pentru o pardoseală încălzită, instalația poate fi lipită sau plutitoare. Pentru o pardoseală de încălzire-răcire, aceasta trebuie lipită direct.

Pentru a afla mai multe, consultati fisa tehnica French Parchet dedicata special conditiilor de compatibilitate a parchetului cu pardoseala incalzita.


Distribuie