Vești bune pentru salariații români. Legea care îi ajută enorm

Vești bune pentru angajații din România. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege prin care angajaţii din România vor avea acces online la propriile date din Registrul de evidenţă a salariaţilor, REVISAL. Ce înseamnă asta și cu ce îi ajută pe salariații români.

Angajații din România vor avea acces, online, la tot istoricul muncii lor

Potrivit unui proiect de lege al USR, românii vor putea accesa oricând informațiile privind contractele de muncă și vechimea, și totodată vor putea verifica dacă angajatorii și-au făcut datoria și le-au plătit contribuțiile către stat. Proiectul inițiat de către Cristina Prună a fost adoptat miercuri, 20 aprilie 2022, și își propune să aducă normalitatea în România.

Proiectul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, modifică și completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003).

Ce este important de reținut este că REVISAL va fi accesibil online pentru salariați și foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Informațiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate și tipărite, fiind totodată posibilă generarea online și descărcarea unui extras din Registru. Totodată, vechimea în muncă și/sau în specialitate va putea fi dovedită și cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

Proiectul simplifică birocrația și elimină statul la cozi

Inițiatorul proiectului spune că acesta are scopul de a repara o problemă de pe piața muncii. La doar câteva click-uri distanță, salariații vor avea dovada vechimii î în muncă, și în același timp, vor putea să se asigure că angajatorul le-a plătit toate contribuțiile către stat. Nu va mai fi necesară deplasarea la Inspectoratul Teritorial de Muncă și nici statul la cozi, ori numerele de înregistrare, urmate de alte drumuri.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura și să dea dovadă de respect față de cetățeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect, a declarat Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

Odată promulgată legea de către șeful statului, Executivul va trebui să adopte o hotărâre de Guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în REVISAL, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate.