Vești bune pentru profesori! Incredibil la cât au ajuns salariile

În ultima perioadă au fost făcute schimbări majore în ceea ce privește educația, care mai de care mai interesante. Deși elevii au primit câteva vești rele, se pare că profesorii sunt cei privilegiați acum. Ministrul Educației anunță creșteri importante ale salariilor, lucru pe care cadrele didactice îl așteptau de mult timp.

Cresc salariile profesorilor

Ministrul Educației a anunțat mai multe schimbări valabile pentru cei care activează în acest domeniu. Pe lângă structura anului școlar sau modificările în ceea ce privește examenele finale, se pare că ca au fost luate măsuri noi și în cazul salariilor profesorilor, ceea ce nu poate decât să îi bucure pe aceștia.

Sorin Cîmpeanu a explicat că salariul profesorilor va creste, dar se va păstra o diferențiere clară între salariul unui profesor debutant și al unuia cu o mai mare experiență sau a unui profesor universitar. Astfel, proiectul prevede o creștere a salariului mediu în învățământ de la 6.500 de lei până la 9.500 de lei.

”Știți foarte bine că la finalul anului 2021 salariul mediu este de 6.095 de lei. Salariul profesorului debutant, practic, înregistrează o creștere de 43 %. 43 % pentru a se păstra ierarhia între profesori debutanți, profesor gradul 1, profesor gradul 2 profesori emeriți. Va însemna o creștere a salariului mediu din educație. În momentul de față, salariul mediu în educație, salariul mediu brut în educație este 6.500 de lei.Creșterea de 43 % va aduce salariul mediu în educație la 9300 de lei. De la 6.500 la 9.500 de lei. Aceasta este creșterea de 43 % prevăzută în legea educației, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior. Este un obiectiv fără de care toate celelalte prevederi referitoare la atractivitatea profesiei didactice rămân fără sprijinul esențial. Vom vedea în ce măsură, noi, clasa politică, vom fi în măsură să înțelegem acest lucru” – a mai anunțat ministrul Educației.

Creșterea salariului, impact major asupra bugetului de stat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că această creștere este binevenită pentru profesori, dar va avea un impact major asupra bugetului de stat, mai exact, 25 % din totalul impactului bugetar pe legea învățământului preuniversitar.

Vor mai fi luate măsuri și în ceea ce privește finanțarea elevilor. Acest ajutor se face în baza și în limitele costului standard per elev sau per pre-preșcolar sau ante-preșcolar, dar și pe baza costului standard per formațiune de studii.