Veste proastă pentru români înainte de Crăciun: Prețul la carnea de porc s-a scumpit! Câți lei costă acum kilogramul

loading...

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra carne de porc pentru Crăciun.

Din pricina creșterii prețului la cereale și în ciuda faptului că în ferme prețul la carnea de porc a scăzut, românii vor plăti mai mult pentru kilogramul de carne de porc.

„În fermele comerciale preţul a scăzut cu 28% faţă de anul trecut, pentru că acolo este un lanţ şi porcul mai trece prin două verigi până să ajungă carnea la consumator. Dintr-o fermă comercială porcul în viu pleacă cu 5,5 lei/kg, dar la poarta gospodarului preţul este dublu şi trendul este de creştere. Eficienţa economică dintr-o gospodărie e mai mică şi, în plus, anul acesta preţul cerealelor a crescut“, a declarat Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), citat de zf.ro.
România se confruntă în prezent cu o criză a cărnii de porc, în principal din pricina pestei porcine africane, care s-a extins în toate zonele țării, cu excepția Capitalei.

„Ne confruntam cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evolueaza nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani. Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi ucişi. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comerciantii mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România, Mary Pană.

România va importa în continuare porci din Germania
România va continua să importe porci din Germania, în ciuda faptului că și această țară a anunțat că a depistat cazuri de pestă porcină africană.

„România este stat membru şi există principiul de regionalizare pe care toate statele membre în acceptă. În acelaşi timp, sunt foarte multe ţări care nu acceptă acest principiu. Adică, zona afectată are o zonă de protecţie, de acolo nu se livrează nimic, dar din restul statului membru se livrează. Noi actualmente aducem inclusiv purcei pentru creştere şi îngrăşare din Germania, dar nu din zonele afectate. Nu din zona Brandenburg. Cât priveşte preţul la carne de porc, cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare”, a precizat dr. Mary Pană.

loading...