Val de căldură fără precedent în toată Europa. În Anglia a fost declarată stare de urgență

Meteorologii anunță un val de căldură fără precedent care va lovi multe zone din europa la începutul săptămânii viitoare. Deja vestul Europei se confruntă cu incendii devegetație puternice, cauzate de temperaturile extrem de ridicat. În Marea Britanie a fost declarată stare de urgență națională după ce temperaturile au depășit 40 de grade în ultimele zile.

Ce se va întâmplă în zilele următoare în mare parte din continent

În localitatea Gironde din sud-vestul Franței au ars peste 10.000 de hectare de pădure și pompierii se luptă cu flăcările mistuitoare de zile întregi. Meteorologii  au anunțat conform Météo-France, că 38 de departamente au fost plasate sub cod portocaliu din cauza temperaturile crescute.

În peninsula iberică sunt temperaturi cuprinde între 40 și 45 de grade. În Spania zeci de incendii de vegetație fac ravagii. În regiunea Extremadura, care se află în imediata vecinătate a Portugaliei, o porţiune a autostrăzii A5, care leagă Madridul de graniţa portugheză, ar putea fi redeschisă traficului după ce a fost închisă mai bine de douăsprezece ore din cauza unui incendiu.

În apropiere de Malaga au fost evoacuați aproximativ 3000 de oameni din cauza incendiilor de pădure. Agenţia de Meteorologie din Spania anunță în continuare temperaturi care vor crește și până la 44 de grade Celsius în anumite zone ale țării.

În Marea Britanie a fost declarată stare de urgență și au fost luate mai multe măsuri pentru a proteja populația. Anumite linii de tren vor fi închise, unele programări la medic au fost anulate și unele școli și-au întrerupt cursurile. Met Office a anunţat că în sudul Angliei temperaturile ar putea depăşi luni sau marţi 40 de grade Celsius. Oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din casă decât dacă este imperios necesare. Agenţia naţională de meteorologie din Anglia a emis prima alertă „roşie” pentru căldură extremă, avertizând asupra unui „risc la adresa vieţii”.