Vaccinarea anti-COVID-19 ar putea începe înainte de noul an și în România

loading...

Campania de imunizare a Românilor împotriva Coronavirus ar putea lua start între Crăciun și Anul Nou, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

După ce vaccinarea împotriva Coronavirusului a început deja în țări precum Marea Britanie sau SUA, demersurile ar putea să ajungă în curând și la noi în țară.

Când începe vaccinarea

„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a susținut Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, pentru Digi24.

În cazul în care autorizația va fi primită înainte de Crăciun, vaccinarea cadrelor medicale va începe imediat după livrare,între Crăciun și anul nou, la doar câteva zile după ajungerea seruli în țară, a susținut el.

Cine va beneficia de vaccin

Valeriu Gheorghiță a anunțat că BioNTech și Pfizer vor fi companiile farmaceutice responsabile pentru trimitere în România a primei tranșe de vaccinuri, care va include 10.000 de doze. Din această cantitate vor putea fi imunizați 5.000 de angajați ai spitalelor, deoarece sunt necesare două doze pentru fiecare individ.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a concluzionat Gheorghiță

Bilanțul pandemiei în România

Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți, 15 decembrie, 6.171 de infecții noi cu coronavirus și 204 de decese. Numărul total de cazuri a urcat astfel la 565.758, dintre 13.698 s-au soldat cu decesul pacienților.

loading...