Va fi strict interzis! Nu se vor mai găsi pe piața din România!

Sărbătorile de iarnă vin la pachet și cu o mulțime de spectacole cu artificii sau petarde. Cu toate astea, parlamentarii vor dezbate un proiect prin care își doresc să interzică definitiv vânzarea petardelor în țară. Unul dintre motive este siguranța animalelor.

Petardele sunt un motiv de distracție pentru tineri în perioada sărbătorilor de iarnă, dar o mare teroare pentru unele persoane sau animale. Din cauza acestora, românii ajung la spital grav răniți, iar autoritățile vor să opreasta asta. Parlamentarii doresc să interzică vânzarea petardelor către persoane fizice obișnuite.

Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive va fi modificată, potrivit proiectului de lege de la Senat, în sensul interzicerii vânzării sau cumpărării petardelor. Se va exclude regula actuală care stabilește că “persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1”, potrivit legii menționate.

Va fi interzis de sărbători!

Schimbarea va arăta așa: “persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria F1 şi T1”. Vânzarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) va mai fi acceptată doar pentru persoanele cu experiență în domeniu, diverse firme.

Cu toate astea, românii vor putea achiziționa airbaguri şi sisteme de pretensionare a centurilor de siguranţă. Acestea vor fi puse la vânzare doar integrate în autoturism.

Din categoriile 1 și P1 fac parte și: focuri bengale; beţişoare bengale; jerbe; granule scânteietoare; chibrituri detonante; pocnitori pentru petreceri; şerpi; scântei; pocnitori cu confeti; bobiţe explozive.

Din categoria F1 fac parte, potrivit HG 1.102/2014, articolele pirotehnice de divertisment care nu sunt un pericol și nu au putere foarte mare, iar categoria T1 conține articole pirotehnice pentru utilizarea în spectacole, dar cu un risc scăzut.

„Odată cu interzicerea spre comercializare către publicul larg al articolelor pirotehnice din categoria P1, va scădea semnificativ numărul de accidente din perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, animalele, în special câinii, vor avea mai puţin de suferit în această perioadă critică pentru ele”, au declarat parlamentarii.

Legea va intra în vigoare doar dacă va trece de Parlament, va fi acceptată de Klaus Iohannis și va fi introdusă în Monitorul oficial, potrivit avocatnet.ro