UN NOU STUDIU a depistat SURSA aparitiei COVID-19

loading...

Un factor care ar fi facut parte din transmiterea la om al virusului de coronavirus care este pricina maladiei COVID-19, aceste schimbari climatice au creat noi habitate pentru populatiile de lilieci, acestia fiind principala sursa de provenienta a virusului. Asta ne informeaza cei de la AFP printr-un studiu publicat vineri.

Un alt studiu facut de catre cercetatorii de la Universitatea Cambridge care au generat pe computer predominarea diferitelor specii de lilieci, folosind date pentru a determina vegetatia necesara pentru a habitate prielnice. Acest studiu a fost publicat in revista Science of the Total Environment.

Pe baza acelor generari computerizate, de-a lungul unui secol, 40 de scpecii de liliesci au inceput sa isi mareasca habitatul intr-o zona care acopera sudul Chinei,Laos si Birmania

Totate speciile de lilieci din zona in care a aparut SARS-Cov-2 sunt purtatoare in medie a 2.8 tipuri de coronavirus astfel in acea zona exista aproximativ 100 de virusuri diferite.

Coordonatorul studiului, Robert Meyer, a declarat: „Suntem departe de a spune că pandemia nu ar fi apărut fără schimbările climatice. Dar mi se pare greu de spus că această creştere a numărului de lilieci şi al coronavirusurilor pe care ei îi poartă ar face această apariţie să fie mai puţin probabilă”

A fosta stabilit lantul de transmitere al SARS-CoV-2, insa distrugerea ecosistemelor si schimbarile climatice ii pun in contact pe oamenii cu animale, acest fapt a fost subliniat de catre cercetator. „Sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede, noi pătrundem mai adânc în habitatul lor şi, în acelaşi timp, schimbările climatice pot să împingă patogenii spre noi”, a adăugat el.

La acest studiu nu au participat mai multi oameni de stiinta nu au vrut sa participe la acest studiu, accentuand faptul ca provenienta virusului ar avea surse multiple.

Kate Jones, profesoara de ecolosgie si biodiversitate la University College din Londra, a adaugat urmatoarele: „Trecerea (de la animal la om, n.r.) este rezultatul unor mecanisme complexe. Schimbările climatice au avut cu siguranţă un rol, modificând localizarea speciilor. Dar este posibil ca înmulţirea populaţiei umane şi degradarea habitatelor prin agricultură să joace un rol mai important”

Paul Valdes, profesor de geografia mediului la Universitatea Bristol a declarat: „Ei (autorii studiului, n.r.) arată că schimbările climatice au putut avea un impact asupra speciilor din Yunnan, dar această provincie se află la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Wuhan”

loading...