Un mare sfânt este prăzunit pe 18 iulie. Cui îi spui La mulți ani!

În fiecare an la data de 18 iulie este prăznuit un mare sfânt, ai cărui nume este purtat de către foarte mulți români!

Sărbătoare mare pe data de 18 iulie, în calendarul creștin ortodox

La data de 18 iulie, în calendarul ortodox, este sărbătorit Sfântul Emilian de la Durostorum. Sfântul Emilian a fost soldat în armata romană, în timpul domniei împăratului Flaviu Claudiu Iulian (361-363).

Deși nu se știu foarte multe detalii despre viața Sfântului Emilian, se știe cu siguranță că a pătimit chinuri groaznice pentru credințaîn Hristos și până la urmă a trecut la cele veșnice.

Pe când era tânăr Emilian a mers în cetatea Durostorum și cu un ciocan a dărâmat toți zeii așezați acolo și i-a condamnat pe toți cei care se închinau la zei păgâni. Pentru această faptă el a fost biciuit și aruncat în foc. Spre mirarea tuturor celor prezenți Emilian nu a fost vătămat în niciun chip de foc. Atunci el a făctu sfânta cruce și a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primeste sufletul meu!“. Si zicand acestea, a adormit in pace.

Rugăciune către Sfântul Emilian

Ca un dar si rod dumnezeiesc, prin foc te-ai dat pe tine Stapanului, iar prin darurile tale ne bucuri pe noi acum, caci foc din cer sufletul tau, cu totul de foc, cuprinzandu-l, ca o boare s-a facut, Mucenice. Nu inceta, pururea, sa pazesti pe cei ce te cinstesc, Emiliane slavite.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Pavel, Teis si Valentina;
– Sfantului Mucenic Iachint din Amastrida;
– Sfantului Mucenic Marchel;
– Sfintilor Mucenici Dasie si Maron;
– Sfantului Cuvios Pamvo;
– Sfantului Stefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Sfantului Ioan, mitropolitul Calcedonului;
– Sfintei Elisabeta Feodorovna.