Toate gospodinele ar trebui să știe asta

Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare este încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții străvechi care s-au perpetuat din generație în generație.

Pentru că este o săptămână cu totul specială, dintotdeauna au existat discuții privire la activitățile pe care oamenii le desfășoară în aceste zile. Iată ce spun preoții despre spălatul rufelor în Săptămâna Patimilor.

Se spală sau nu rufe în Miercurea Mare, Joia Mare și Vinerea Mare

În Săptămâna Mare, pregătirile pentru sărbătoarea Paștelui se fac și fizic și spiritual. Mergem la Denii, ne spovedim, ne împărtășim, ne pregătim pentru seara în care vom luna Lumina Sfântă, dar avem, totodată, grijă să ne fie și casa curată, cu toate la locul lor, pentru a întâmpina cum se cuvine, Învierea Domnului. De aici s-a născut controversa despre interdicția privind spălatul rufelor în Săptămâna Mare.

Preoții spun că în Săptămâna Patimilor sunt două zile în care nu se spală rufe. Este vorba despre Miercurea Mare și Vinerea Mare. Miercuri este ziua în care se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.

În Vinerea Mare se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi

Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Ce se face în Joia Mare și Vinerea Mare

Curățenia de Paște începe lunea, când se spune că toată casa trebuie să fie aerisită, atunci se spală și se calcă rufe, și tot atunci se fac reparații în casă și în curte, dacă este necesar. În popor se spune că Marțea Mare este ziua în care se mătură casa și curtea și se spală geamurile. Este important de menționat că până miercuri (Miercurea Mare), inclusiv sunt permise muncile gospodărești și cele specifice câmpului.

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Este o tradiție care se respectă din cele mai vechi timpuri. În Vinerea Mare se ține post negru. Este ziua în care nu se mănâncă și nu se bea nimic. Celor care nu pot să țină post negru, le este recomandat să nu mănânce urzici și să evite să pună oțet în mâncare. Mântuitorul Iisus Hristos a fost lovit cu urzici și pus să bea oțet când El ceruse apă.