Superbul lac din România care se afla pe un munte de sare. Deţine 3 recorduri mondiale şi este perfect pentru tratament

Ştiaţi că în România există un lac cu trei recorduri mondiale? Lacul Ursu nu doar e o atracţie turistică cu locuri peisagistice uimitoare, ci şi unul care ar înlocui o vizită la sanatoriu.

Proprietăţile apei sunt unice din toată Europa, aici vizitatorii având posibilitatea de a face proceduri de profilaxie pentru tratarea diverselor afecţiuni cardiovasculare sau reumatice, totodată nămolul specific al lacului este utilizat pentru diverse tratamente, scrie cunoastelumea.ro şi preluat de bussinesmagazin.ro.

Cel mai mare lac helioterm din lume, îl puteţi găsi în staţiunea Sovata din judeţul Mureş, şi este înscris în lista monumentelor naturale din România.

Cele trei recorduri mondiale deţinute de lac: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o îndoială, data exactă la care s-a format!

Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salina. Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănata cu o piele de urs. Se afla la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime.

Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară”

Având o greutate specifică mai mică, apă dulce se întinde pe suprafaţa lacului, formând un strat de câţiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 — 2,50 m) se încălzesc sub acţiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârşitul lunii iunie).

Apă sărată, datorită greutăţii sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafaţă şi îşi păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară.

În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatură de 71 grade Celsius. În anii următori, datorită creşterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiţii optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat.