Se schimbă toate buletinele! Cum vor arăta noile cărți de identitate

În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre schimbarea bulentinelor. Actele de identitate nu vor mai arăta deloc la fel ca până acum, ci vor fi mult mai simple și ca aspect, dar și din punct de vedere al folosirii. Vezi când intră în vigoare noua măsură și ce trebuie să faci pentru a obține noul document.

Când de schimbă buletinele

Un proiect la nivel național vizează schimbarea buletinelor. Toate actele de identitate trebuie schimbate până în anul 2031, așa cum spune legea și nu vor mai fi valabile cele vechi, fără nicio excepție. Noile buletine încep să fie distribuite în mai multe runde, respectiv în anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026.

Noile buletine au dimensiunea unui card bancar și sunt electronice. Vor fi găsite pe ele toate informațiile de până acum, precum și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială di o antenă proprie din cupru. Buletinul nou va putea fi folosit și ca metodă de plată contactless.

”Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini.

Buletinele, deja schimbate în Cluj

Proiectul la nivel național presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri și 375.00 de plastice cu antenă și are o valoarea maximă estimată de 189 de milioane de lei. Noile cărți de identitate au fost deja distribuite în Cluj-Napoca, încă din luna August a anului trecut.

Aici, au fost emise până în prezent 5.000 de astfel de buletine noi. Au fost înregistrate mai multe cereri pentru emiterea noului model de carte de identitate, care se generează automat și nu necesită nicio completare. Până acum, cetățenii nu s-au plâns că buletinele ar fi greu de utilizat.