Se redeschid școlile pe 8 februarie? Klaus Iohannis i-a chemat pe premier și miniștri la Cotroceni, pentru a lua o decizie

loading...

Președintele Klaus Iohannis va purta discuții astăzi cu reprezentanții Guvernului Cîțu și cu alți specialiști referitor la deschiderea școlilor pe 8 februarie 2021.

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat astăzi la Cotroceni pe premierul Florin Cîțu, pe miniștrii Educației, Sănătății și pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru a discuta despre oportunitatea deschiderii școlilor în semestrul II, pe 8 februarie, au declarat surse prezidențiale.

Se redeschid școlile pe 8 februarie?

Discuția dintre Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și șeful DSU Raed Arafat va avea loc la ora 16:00, iar la ședință va participa și directorul INSP, Adriana Pistol.

Discuția vizează situatia unităților de învățământ din România și conditiile în care se vor desfășura cursurile din semestrul al doilea.

Urmează să se decidă dacă vor fi stabilite scenarii pentru desfășurarea cursurilor, respectiv dacă școlile își vor relua activitatea fizică în clase în funcție de numărul zonal al infectărilor cu Covid -19 sau dacă va fi o decizie la nivel național.
Este așteptat ca, ulterior, Klaus Iohannis să facă o declarație de presă pe această temă, mai spun surse prezidențiale.

Ținând cont de situația ratei de infectare din acest moment, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că decizia finală privind redeschiderea școlii în 8 februarie va fi comunicată „până la finele lunii ianuarie, cu o săptămână înaintea începerii cursurilor”.

„Totul va fi decis, responsabil, de către decidenții din Sănătate și Educație pe baza evoluției pe care o vom vedea în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie”, a explicat Cîmpeanu.

Trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală

La Ministerul Educației sunt luate în calcul trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală din 8 februarie. Dacă școala va reîncepe fizic, cu prezența elevilor în clase în 8 februarie, scenariile luate în calcul sunt următoarele:

1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.

2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.

Abordarea unuia dintre aceste scenarii implică un nou ordin comun între ministerele Educației și Sănătății, care să fie elaborat până la finalul lunii ianuarie.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a mai vorbit și despre procentul persoanelor care ar urma să fie vaccinate în cea de a doua etapă de vaccinare.

“Personalul din învățământ este inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când dorește să se vaccineze, poate face acest lucru, se înscrie. (…) Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de peste 3.8 milioane, dacă adăugăm și pe cei cu boli cronice ajungem la 5 milioane, dacă vorbim de un procent de acceptare de 50% ajungem undeva la 2,5 milioane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

loading...