Rușii au distrus casa marelui compozitor Ceaikovski. Au rămas doar ruine

Casa marelui compozitor Ceaikovski a fost distrusă de bombardamentele rușilor. Locul în care Piotr Ilici Ceaikovski a trăit și a compus multe dintre creațiile sale de mare excepție, a fost complet distrus. Compozitorul rus a locuit multă vreme în orașul Trostianeț, aflat în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei.

Rușii au distrus casa lui Ceaicovski

Pe când avea 24 de ani, compozitorul romantic din secolul al XIX-lea a locuit într-o vilă din orașul Trostianeț, care era pe atunci parte a Imperiului Rus. Acolo a compus prima sa lucrare simfonică – uvertura „Furtuna” (1864). Acum casa, ca și restul orașului Trostianeț, se află acum în ruină după capturarea orașului la 1 martie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei.

Pe 25 aprilie 2022 se împlinesc 181 de ani de la naşterea lui Ceaikovski

Piotr Ilici Ceaikovski s-a născut pe 25 aprilie și a murit 7 mai 1840. A fost un compozitor rus din perioada romantismului, care a compus simfonii, concerte, opere, balete și muzică de cameră. Unele dintre acestea fac parte din repertoriul clasic al multor concerte și teatre muzicale. A fost al doilea copil al familiei. Tatăl său, inginer de mine, și mama sa, de origine franceză, se hotărâseră să-l îndrume pe tânărul Piotr să urmeze studii de drept. Cu toate acestea, de la vârsta de 5 ani, el a început să studieze pianul.

Cât timp a fost profesor de teorie muzicală la Conservatorul din Moscova, Ceaikovski a compus Simfonia nr.1 în sol minor, op. 13 („Vise de iarnă”), apoi în vara anului 1872 a compus Simfonia a 2-a, în do minor (numită și „Mica Simfonie Rusă”, „Mica Rusie” sau „Ucraina”) op.17, pe teme ucrainiene și rusești.

În iarna anului 1874, Piotr Ceaikovski a dat prima reprezentație cu un concert de pian, urmând ca în vara anului 1875 să compună Simfonia a 3-a. Simfonia a 4-a, în fa minor, op. 36, a fost compusă în 1877, și a fost dedicată doamnei von Meck, o admiratoare de-a sa.