Rețetă gogonele murate de toamnă – ce condimente se folosesc pentru saramură

Gogonelele murate sunt unele dintre cele mai speciale murături ale toamnei. Acestea sunt garnitura perfectă pentru preparatele de iarnă care se concentrează mai mult pe proteine, cum ar fi carnea sau fasolea. Așadar, fie că e vorba despre o friptură fragedă, fie de o iahnie de fasole cu afumătură, gogonelele sunt nelipsite pe de mesele românilor.

Ce condimente se folosesc pentru gogonelele murate
Rețeta de murături nu este complicată, însă sunt necesare câteva ingrediente cheie care vor asigura păstrarea fermității și a gustului acestora. Cele mai importante astfel de condimente sunt foile de dafin, crenguțele de vișin, mărarul, tulpina de țelină, boabele de muștar și piper, cimbrul și sarea.

Sarea folosită trebuie să fie specială pentru murături, adică sare grunjoasă. La fiecare litru de saramură, se folosește o lingură de sare. Borcanele trebuie să fie dezinfectate, iar capacele cât mai noi.

Rețetă – gogonele murate
Ingrediente necesare:

5 kilograme gogonele
cimbru
mărar
usturoi
hrean
frunze de ţelină
sare
boabe de mărar și piper
apă
Cimbrul, mărarul și frunzele de vișin se așează pe fundul borcanului dezinfectat. Apoi se adaugă gogonele, aranjate frumos, fără să le storcim.

Saramura constă în apă, în care adăugăm sarea, ținându-le pe foc până apa dă într-un clocot și sarea s-a topit. Înainte de a adăuga saramura, punem peste gogonele și restul ingredientelor, iar la final punem frunzele de țelină si hreanul. Alături de gogonele mai putem adăuga varză roșie, conopidă, morcov sau sfeclă roșie.

Acum putem adăuga și saramura, până acoperim bine toate ingredientele din borcan. Înșurubăm bine capacul și lăsăm murăturile să se răcească în voie. După ce s-au răcit, le depozităm într-un loc întunecos și răcăros.

Beneficiile murăturilor pentru organism

Conținutul de acid lactic din murături, adică bacteriile bune numite probiotice, pot ameliora afecțiunile digestive, precum ulcerele și gastritele, dar și pe cele hepatice, datorită conținutului de antioxidanți, fibre și substanțe hepatoprotectoare care ajută la detoxifierea ficatului.

În plus, atunci când sunt consumate în sezonul rece, murăturile ajută la întărirea sistemului imunitar, conținând enzime și antioxidanți. Astfel, murăturile sunt de mare ajutor în combaterea și prevenirea afecțiunilor respiratorii.

Lasă un comentariu