Război în Ucraina, ziua 50. De ce amenință Rusia cu arme nucleare alianța NATO. Zeci de cadavre descoperite de armata lui Zelenski

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi suferit un atac de cord

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, ar fi suferit un atac de cord masiv, în urma căruia a ajuns la Terapie Intensivă. Starea acestuia este una foarte gravă.

De remarcat că informația a fost anunțată de presa ucraineană, care l-a citat pe Leonid Nevzlin, un om de afaceri care trăiește în Israel.

acum 2 ore

Negocierile cu Rusia sunt în desfăşurare. Pe ce spun ucrainenii că pun accentul

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailor Podoliak a afirmat, în cadrul unor declaraţii televizate, că negocierile sunt în desfăşurare cu privire la o potenţială cale către pace, dar a adăugat că un subiect sensibil rămâne numărul de ţări care ar acţiona în calitate de garanţi de securitate pentru Ucraina.

”Consultările cu privire la obligaţiile legale care trebuie făcute, cum va fi în ceea ce priveşte un tratat multilateral sunt în desfăşurare acum”, a spus consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

”Trebuie să înţelegem că ruşii categoric nu vor să crească numărul de ţări care pot fi garanţii securităţii. Este important pentru noi să avem cât mai multe dintre acele ţări”, a mai subliniat el.

La o întâlnire recentă la Istanbul între delegaţiile ruso-ucrainene, negociatorii au stabilit acorduri preliminare cu privire la posibilitatea unui statut neutru pentru Ucraina, dar protejat de garanţi de securitate internaţională.

Preşedintele rus Vladimir Putin a descris la începutul acestei săptămâni acel proces de negocieri ca fiind în ”impas”, dar Podoliak a spus că munca continuă

acum 3 ore

Dosare penale pentru presupuse torturi ale soldaţilor ucraineni asupra militarilor ruşi

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că deschide dosare penale pentru presupuse torturi pe care soldaţii ucraineni le-ar fi comis asupra celor ruşi, în timp ce Moscova îşi continuă campania militară în Ucraina.

Comitetul, care anchetează crimele majore, a precizat că unii soldaţi ruşi au fost capturaţi de forţele ucrainene în regiunile Zaporojie şi Nikolaev şi au fost deţinuţi ilegal de serviciul de securitate al Ucrainei.

”Ruşii au fost supuşi la violenţă fizică şi tortură pentru a-i forţa să dea explicaţii false cu privire la condiţiile reale de detenţie ilegală în sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei şi despre operaţiunea militară specială (a Rusiei)”, se arată comunicatul comitetului.

Acuzaţiile comitetului nu au putut fi verificate.

Ucraina a comunicat că verifică toate informaţiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război. De asemenea, autorităţile ucrainene vor investiga orice încălcări şi vor lua măsurile legale corespunzătoare.

Alexander Bastrikin, directorul Comitetului de Investigaţie, a ordonat, de asemenea deschiderea unei anchete cu privire la presupusele bombardamente ale forţelor ucrainene asupra civililor din autoproclamata Republică Populară Lugansk, în timp ce evacuau regiunea vecină, Harkov

acum 3 ore

Rusia, amenințări directe dacă Finlanda şi Suedia se alătură NATO. Dmitri Medvedev a vorbit chiar de arme nucleare

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin, a avertizat NATO că, dacă Suedia şi Finlanda se alătură alianţei militare conduse de Statele Unite, atunci Rusia va trebui să îşi întărească apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare.

Astfel, Medvedev a precizat că ”nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru regiunea baltică” dacă cele două state aderă la alianţa militară.

Finlanda, care împarte o graniţă de 1.300 de kilometri cu Rusia, şi Suedia iau în considerare aderarea la NATO. Finlanda va lua o decizie în  acest sens în următoarele câteva săptămâni, a declarat premierul Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că, dacă Suedia şi Finlanda se alătură NATO, atunci Rusia va trebui să îşi consolideze forţele terestre, navale şi aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.

Medvedev a adus în discuţie în mod explicit ameninţarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre o regiune baltică ”cu un statut de neproliferare nucleară” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, cuprinsă între Polonia şi Lituania.

”Nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012.

”Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă”, a susţinut oficialul rus.

”Dacă mâna noastră este forţată bine… ţineţi cont că nu noi am propus acest lucru”, a adăugat el

acum 3 ore

Ministerul ucrainean al Apărării, mesaj înfiorător. Aproximativ 300 de persoane au fost ţinute ostatice patru săptămâni în subsolul unei şcoli din Iahidne. 18 dintre ele au murit

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că aproximativ 300 de persoane au fost ţinute ostatice timp de patru săptămâni în subsolul unei şcoli din satul Iahidne, lângă Cernihiv, nordul Ucrainei, iar 18 dintre ele au murit în captivitate.

Ministerul a inclus în Tweet o imagine a unui perete, despre care susţine că a fost folosită de ostatici pentru a ţine evidenţa zilelor în care au fost sechestraţi şi pentru a nota numele celor care se presupune că au murit.

acum 4 ore

Nouă culoare umanitare sunt deschise în Ucraina

Nouă culoare de evacuare au fost convenite în Ucraina, într-un efort de a ajuta oamenii blocaţi în oraşele asediate să scape. Anunțul a fost făcut de vicepremierului ţării, Irina Vereşciuk.

Aceasta a transmis pe contul său de Telegram că au fost organizate culoare umanitare din oraşe precum Berdeansk, Tokmak, Enerhodar şi Mariupol, care este ocupat de trupele ruse de săptămâni întregi.

Ea a adăugat că rutele de evacuare vor funcţiona în regiunea Lugansk dacă forţele ruse de ocupare vor opri bombardamentele

acum 6 ore

Aproximativ 100 de situri din patrimoniul ucrainean, deteriorate de bombardamentele armatei ruse

Pragul de 100 de situri din patrimoniul ucrainean deteriorate sau total distruse de la începutul ofensivei militate ruse în Ucraina pe 24 februarie este pe punctul de a fi depăşit.

Anunțul a fost făcut chiar de directorul UNESCO.

Interesant este că fiind semnatare a Convenţiei de la Haga din 1954, Ucraina şi Rusia au obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în caz de conflict armat.

Camerunezul Lazare Eloundou Assomoa amintit că „distrugerea deliberată a siturilor marcate de emblema albastră” a convenţiei poate fi considerată o crimă de război.

acum 6 ore

Câți refugiați ucraineni au intrat în țară. Numărul lor este în scădere

Poliţia de Frontieră a anunţat că 9.385 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, numărul fiind în uşoară scădere, cu 0,4%, faţă de ziua precedentă.

“În data de 13.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.605 de persoane, dintre care 9.385 cetăţeni ucraineni (în uşoară scădere cu 0,4 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.933 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 3,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.615 cetăţeni ucraineni (scădere cu 9,6%)”, a transmis Poliţia de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize, până în 13 aprilie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 704.168 de cetăţeni ucraineni

acum 8 ore

Ucrainenii negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia. Oamenii lui Zelenski speră să-i readucă pe cei 169 de militari soldaţi la Cernobîl

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat că negociază pentru un schimb de prizonieri cu Rusia şi speră să-i readucă pe cei 169 de soldaţi capturaţi la Cernobîl

Potrivit ministrului Afacerilor Interne Denis Monastirski, citat de Kiev Independent, forţele ruse au dus soldaţii în Rusia şi Belarus.

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, la 24 februarie, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei.

acum 9 ore

Discuţii în SUA pentru trimiterea unui oficial de rang înalt la Kiev. Cel mai probabil va fi vorba de Blinken sau Austin

Oficialii americani au avut la nivel intern discuţii preliminare despre trimiterea unui membru de rang înalt al administraţiei în Ucraina.

Deşi este puţin probabil ca preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris să viziteze Kievul în curând, oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken. Dar o decizie este departe de a fi finalizată, iar vizita nu s-ar putea concretiza în cele din urmă.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză la Kiev în ultimele zile. Oficialii americani au spus ulterior că Biden nu plănuieşte în prezent o călătorie în Ucraina

acum 9 ore

Ce echipament militar trimit americanii în Ucraina. Drone ucigașe și rachete ajunge la Kiev

SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin, printre echipamentele trimise

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 “Sentinel”.

Această nouă tranşă include şi 300 de drone “kamikaze” Switchblade, precum şi 500 de rachete Javelin şi “mii de alte sisteme antitanc”, la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 şi 100 de vehicule blindate uşoare Humvee.

Joe Biden şi-a dat acordul şi pentru trimiterea de 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, destinate armatei afgane, înainte ca aceasta să capituleze în faţa talibanilor.

John Kirby a precizat că acestea provin din stocurile armatei americane, sunt disponibile imediat şi vor fi livrate “cât mai curând posibil”.

acum 9 ore

Bilanț înfiorător de la începutul invaziei. Aproape două mii de civili uciși

ONU a anunţat 4521 de victime civile în Ucraina: 1932 morţi şi 2589 răniţi, din 24 februarie, asigurând totuşi că cifrele reale sunt mult mai mari. Organizaţia Naţiunilor Unite a subliniat dificultatea de a obţine informaţii din teren şi de a verifica evaluările deja stabilite, relatează AFP.

Ministerele Apărării ucrainene şi ruse indică în mod regulat numărul soldaţilor inamici ucişi, fără ca acest lucru să poată fi verificat dintr-o sursă independentă, subliniază AFP.

Kievul a declarat că a ucis 19.600 de soldaţi ruşi de la începutul invaziei. Moscova, la rândul ei, a susţinut pe 25 martie că a ucis 14.000 de soldaţi ucraineni într-o lună.

În ceea ce priveşte propriile pierderi militare, cele două ţări sunt mai discrete. După ce a tăcut mult timp, Rusia a precizat, pe 25 martie, că a pierdut 1.351 de soldaţi de la începutul războiului

acum 9 ore

Zelenski, un nou mesaj adresat întregii lumi. De ce crede președintele ucrainean că Rusia este nesigură

Preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski a declarat într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie să încerce cu adevărat să caute pacea, altfel, ca urmare a acestui război, “va părăsi pentru totdeauna arena internaţională”.

El a mai spus că a discutat cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, dar şi cu preşedintele american Joe Biden, cu care a convenit pentru un nou sprijin de 800 de milioane de dolari.

Zelenski consideră că activitatea febrilă a forţelor ruse, care îşi intensifică luptele în direcţiile de est şi de sud, arată nesiguranţa lor.

“Astăzi a fost o zi utilă pentru statul nostru, pentru apărarea noastră împotriva ofensivei ruse. Preşedinţii a patru state – prieteni ai Ucrainei – au sosit la Kiev. Cei care ne ajută din primele zile. Care nu a ezitat să ne dea arme. Cine nu s-a îndoit dacă să impună sancţiuni. Şi cine se află acum la nivelul Uniunii Europene care face eforturi pentru un pachet de sancţiuni mai dur împotriva Federaţiei Ruse. Polonia, Lituania, Letonia, Estonia. Am fost foarte bucuros să mă întâlnesc cu preşedinţii astăzi. Negocierile au fost fructuoase.

Este important că preşedinţii au vizitat Borodianka în regiunea Kiev, unde au văzut cu ochii lor ce au făcut ocupanţii. Pentru preşedinţi, acesta este un alt argument pentru a împinge mai mult pentru sancţiuni tangibile împotriva Rusiei.

În primul rând, avem nevoie de un embargo petrolier. Şi disponibilitatea clară a Europei de a renunţa la toată energia rusă. Uniunea Europeană trebuie să înceteze să sponsorizeze maşina militară a Rusiei.

Politica occidentală de sancţiuni a fost discutată astăzi şi de un grup de experţi internaţionali condus de Michael McFaul şi Andriy Yermak. Grupul lucrează de trei săptămâni. Este format din experţi internaţionali şi ucraineni care evaluează sancţiunile impuse şi modul în care Rusia încearcă să le eludeze.

Grupul a pregătit propuneri concrete cu privire la modul de eliminare a lacunelor din sancţiuni, care sunt utilizate în mod constant de Rusia, şi cum să intensifice imediat sancţiunile pentru a le face tangibile pentru Moscova.

Am vorbit astăzi cu preşedintele american Biden. Subiectele conversaţiei au inclus urmărirea penală a tuturor militarilor şi comandanţilor ruşi care au comis crime de război. Cooperare internaţională pentru aceasta. A fost discutat un nou pachet de sprijin defensiv pentru Ucraina. S-a ajuns la acord. 800 de milioane de dolari. Arme, muniţii, alte asistenţe. Sisteme de artilerie, transportoare blindate de trupe, elicoptere. Sincere mulţumiri pentru sprijinul dumneavoastră! De asemenea, am convenit să intensificăm sancţiunile împotriva Rusiei.

M-am adresat Parlamentului şi poporului Estoniei. Şi-am exprimat recunoştinţa pentru ajutorul oferit Ucrainei, inclusiv pentru arme. De asemenea, am cerut Estoniei să se alăture proiectului de reconstrucţie a Ucrainei după război.

Deja cooperăm cu Estonia în domeniul digitalizării. Iar după război ar putea deveni un proiect şi mai mare. Despre restaurarea sistemelor digitale guvernamentale şi de afaceri, despre securitatea cibernetică. Despre restaurarea instituţiilor de învăţământ relevante.

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale Karim Khan a vizitat Bucea. Este corect că un grup de experţi criminalişti de la Curtea Penală Internaţională va începe să lucreze în oraş. Responsabilitatea armatei ruse pentru crimele de război este inevitabilă. Îi vom târî pe toţi la tribunal. Şi nu numai pentru ce s-a făcut la Bucea.

În general, în nordul ţării noastre, în zonele eliberate, deminarea continuă. Ocupanţii au lăsat zeci de mii de obuze neexplodate. Prin urmare, toţi cei care doresc să se întoarcă acasă pe teritoriul eliberat ar trebui să fie cât mai atenţi. Şi informaţi imediat poliţia şi salvatorii în cazul în care găsiţi un obiect ciudat, un obiect exploziv.

Rapoartele de luptă pentru astăzi nu diferă semnificativ de cele anterioare. Trupele ruse îşi intensifică activitatea în direcţiile de est şi de sud. Ei încearcă să riposteze pentru înfrângerile lor. Continuă bombardamentele cu rachete şi loviturile de artilerie. Sunt aduse noi coloane de echipamente. Ei caută rezerve. Aceştia încearcă să recruteze locuitori din sudul ţării noastre – adică din aceste zone ocupate temporar pe lângă aşa-zisa mobilizare din anumite raioane ale regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Toată această activitate febrilă a ocupanţilor arată în primul rând nesiguranţa lor. Arată că, chiar şi cu stocuri semnificative de echipament militar sovietic şi un număr semnificativ de soldaţi, pe care comandanţii nu-i cruţă deloc, trupele ruse se îndoiesc de capacitatea lor de a ne distruge, de a distruge Ucraina. Ei bine, facem totul pentru a le justifica îndoielile.

Şi sunt recunoscător tuturor apărătorilor noştri care stau pe poziţii şi îi învaţă pe soldaţii ruşi să creadă că acest război împotriva Ucrainei nu se poate termina decât prin înfrângerea strategică a Rusiei – mai devreme sau mai târziu.

Fie conducerea rusă va căuta cu adevărat pacea, fie, ca urmare a acestui război, Rusia va părăsi pentru totdeauna arena internaţională.

Şi înainte de a rosti această adresare, ca întotdeauna, am semnat decrete pentru a-i premia pe apărătorii noştri. 270 de militari ai Forţelor Armate ale Ucrainei au primit premii de stat, 7 dintre ei postum. Au fost premiaţi şi 11 angajaţi ai Departamentului pentru Protecţia de Stat.

Un alt decret a acordat titlul de Erou al Ucrainei pentru 2 militari ai Forţelor noastre Armate. Postum.

Veşnică amintire tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru Ucraina!

Slavă veşnică tuturor celor care protejează poporul şi ne protejează statul!

Glorie Ucrainei!”, a spus preşedintele ucrainean

acum 9 ore

Nava rusească Moskva, grav avariată de o explozie, anunţă Rusia. Ucrainenii susţin că a fost atacată cu rachete Neptun, care protejează Marea Neagră

Crucişătorul de rachete rus Moskva a fost grav avariat de o explozie de muniţie cauzată de un incendiu, au informat agenţiile de stat ruse

“Din cauza unui incendiu, muniţia a explodat la bordul crucişătorului de rachete Moskva. Nava a fost grav avariată”, a transmis ministerul

Echipajul a fost evacuat complet şi este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a stabili cauza incendiului, a adăugat el.

De remarcat că agenţiile ruse nu au precizat locul incidentului. Autorităţile ucrainene au susţinut anterior că Moskva a luat foc după ce a fost lovită de rachete. “Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksiï Arestovitch, a declarat, la rândul său, pe YouTube că “a sosit o surpriză la nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră”. “Arde cu intensitate. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil de ştiut când vor putea primi ajutor”, a spus el, asigurând că la bord se aflau 510 membri ai echipajului. “Nu înţelegem ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Crucişătorul Moskva participase în primele zile ale invaziei la un atac împotriva Insulei Şerpilor, situată în Marea Neagră, lângă graniţa cu România, în timpul căruia au fost capturaţi 19 marinari ucraineni.

Ulterior au fost schimbaţi cu prizonieri ruşi. În timpul acestui episod celebru, unul dintre marinari îi răspunsese navei ruse care le-a cerut să se predea: “Navă rusească, du-te naibii!”.

Crucişătorul purtător de rachete Moskva este nava cea mai importantă a Flotei ruse de la Marea Neagră, fiind şi nava amiral a flotei. Dotarea de bază a crucişătorului este reprezentată de complexul de rachete P-1000 Vulkan, cu 16 instalaţii de lansare

acum 9 ore

Atacuri neîncetate în zona Mariupol. Ce spun cei care apără orașul

Comandanţii a două unităţi ucrainene care apără oraşul-port Mariupol, asediat, au emis o declaraţie video în care afirmă că au reuşit să îşi unească forţele.

Culmea, în același timp partea rusă susţinea că a înregistrat progrese în oraş.

Declaraţia lor vine în timp ce forţele ucrainene rămân blocate în interiorul oraşului Mariupol, care a fost supus săptămâni întregi unui bombardament neîncetat. Armata rusă a afirmat în repetate rânduri că a ocupat poziţii strategice în oraş, dar s-a confruntat, de asemenea, cu o rezistenţă dură din partea forţelor ucrainene.

Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, a declarat că unitatea sa s-a unit cu trupele Brigăzii 36 de puşcaşi marini, dar a recunoscut că unii apărători ucraineni s-au predat.

“Aceştia sunt oameni adevăraţi, din Brigada 36, care au ales calea războiului”, a spus el. “Nu faceţi eroi din dezertorii şi luptătorii care s-au predat de bunăvoie. Ei au ales calea ruşinii şi nu ar trebui să fie eroizaţi în niciun caz”, a mai afirmat acesta.

“Ştim ce facem, de ce ne aflăm aici. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne îndeplini cu succes misiunea de luptă”, a declarat Serhii Volyna, comandantul Brigăzii de Infanterie Marină.

acum 9 ore

Rușii spun că au pus stăpânire totală pe portul comercial din Mariupol

Portul maritim comercial Mariupol a fost complet eliberat de luptătorii Regimentului Azov. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

“Portul maritim comercial din oraşul Mariupol a fost complet eliberat de militanţii nazişti ai Regimentului Azov. Toţi cei care erau ţinuţi ostatici de nazişti la bordul navelor, inclusiv străine, au fost eliberaţi”, susţine oficialul rus.

Potrivit lui Konaşenkov, trupele ucrainene rămase, inclusiv Regimentul Azov, sunt complet încercuite şi nu au posibilitatea de a scăpa.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele Rusiei au deschis focul asupra unei nave ucrainene cu care se încerca evacuarea comandanţilor batalionului Azov din oraşul Mariupol.

Membrii batalionului Azov s-au luptat cu armata rusă în Mariupol, oraş situat în sud-estul Ucrainei, între Crimeea anexată de Rusia şi regiunile separatiste din estul ţării.

acum 9 ore

Zelenski, supărat pe președintele Franței. Care este motivul

Refuzul preşedinelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron de a denunţa un genocid în Ucraina al armatei ruse este foarte dureros, deplânge preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Dacă sunt adevărate, aceste declaraţii sunt foarte dureroase pentru noi”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, aflaţi într-o vizită la Kiev.

”Voi face tot ceea ce pot pentru a discuta despre această problemă cu Emmanuel Macron”, a adăugat Zelenski.

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron a refuzat să urmeze exemplul omologului său american Joe Biden şi să-l acuze pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, de un ”genocid” în Ucraina

acum 9 ore

Biden, discuție de aproape o oră la telefon cu Zelenski despre un ajutor militar suplimentar destinat Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a-l ţine la curent cu susţinerea continuă a Statelor Unite a Ucrainei. Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții Casei Albe.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, că a discutat cu omologul său american despre un nou plan al unui ajutor militar şi, eventual, economic.

Presa americană a scris că Statele Unite se pregătesc să anunţe că livrează Kievului echipament militar suplimentar, în valoare de câteva sute de milioane de dolari.

Acest mesaj a venit de la un oficial de rang înalt de la Pentagon, care a refuzat să precizeze suma acestui ajutor militar suplimentar.

Statele Unite au deblocat, de la începutul mandatului lui Joe Biden, suma de 2,4 miliarde de dolari, destinată armatei ucrainene.

Întrebat într-o confernţă de presă despre informaţii din presa americană potrivit cărora Washingtonul urmează să ofere o nouă asistenţă militară Kievului care ar putea atinge suma de 750 de milioane de dolari, acest oficial de rang înalt de la Pentagon a răspuns, sub protecţia anonimatului, ”de urmărit”.

”Am să notez doar că noi am spus în numeroase rânduri că vom face tot ceea ce putem, cât mai rapid, şi că preşedintele (Joe Biden) îşi păstrează opţiunile deschise în vederea unei asistenţe suplimentare în domeniul securităţii”, a adăugat el.

Presa americană scrie că ar fi vorba despre echipament greu şi că Statele Unite au refuzat, până în prezent, să livreze Ucrainei echipament greu – de exemplu blindate -, cu scopul de a nu provoca o escaladare a războiului rus