Război în Ucraina, ziua 46. Când s-ar putea întâlni Zelenski și Putin. Cancelarul Austriei îl va vizita luni pe președintele Rusiei

Statele Unite a anunțat că intenționează instalarea unui sistem de rachete defensive Patriot în Slovacia. Anunțul a fost făcut prin vocea secretarului pe probleme de apărare al Statelor Unite, Lloyd Austin.

SUA aduc rachete Patriot în Slovacia, după ce Bratislava a donat Ucrainei sistemele sale anti-aeriene

Lloyd Austin a anunțat că Washingtonul va aduce în Europa noul sistem Patriot în următoarele zile, acesta urmând a fi instalat în Slovacia, conform unui acord cu Bratislava. Funcționalitatea sistemului va fi asigurat de trupele americane, care vor fi dizlocate aici.

”Durata prezenței sistemului nu a fost încă stabilită, deoarece suntem în discuții cu autoritățile centrale de la Bratislava referitor la mai multe soluții permanente de apărare aeriană”, a afirmat Lloyd Austin.

Decizia Washingtonului vine și în urma faptului că Slovacia și-a donat sistemele anti-aeriene S-300, către Ucraina.

Rusia a protestat când România a primit sisteme Patriot, în 2020

Este așteptată o reacție de la Moscova, așa cum s-a întâmplat în 2020, când SUA a anunțat că va dota România cu șapte sisteme Patriot. La vremea respectivă, presa rusă a scris că prezența tehnicii de luptă americane în spațiul Europei de Est poate fi privită ca o amenințare directă la adresa Rusiei.

„Astfel de lucruri nu pot fi ignorate. Probabil se va acorda mai multă atenție capabilităților aeriene ale flotei de la Marea Neagră și Diviziei de Sud a Armatei, în sensul dispunerii de sisteme defensive. Există anumite arme, de exemplu, rachete anti-radar capabile să neutralizeze sisteme de rachete și radar”, spunea atunci Ilya Kramnik, membru al Consiliului Rus de Afaceri Internaționale, potrivit Izvestia.

10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor în zonele afectate de război

Tot sâmbătă, Ucraina a anunțat că vor fi deschise 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de război. Acestea au fost agreate cu partea rusă, care va opri ostilitățile în zonele respective, pentru o perioadă de timp.

Unul din coridoare va permite evacuarea civililor din Mariupol, conform informațiilor venite din partea Irinei Vereșciuc, viceprimar al Kievului.

Până în prezent, 4.441.663 de refugiați ucraineni au părăsit țara, de la începerea ostilităților din 24 februarie 2022, a anunțat ONU. Conform raportului, 90% dintre aceștia sunt femei și copii.

Mai mult de 7 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele din cauza bombardamentelor, însă 2 milioane dintre ei s-au mutat în vestul țării, fără să treacă granița. De asemenea, peste 200.000 de cetățeni străini care locuiau în Ucraina, au ieșit din țară de la debutul războiului.

Rusia se laudă cu distrugerea unui depozit de muniție, în centrul Ucrainei

În același timp, Rusia a anunțat distrugerea unui depozit de muniție aflat în zona centrală a Ucrainei, la baza aeriană Mirhorod. Informația a fost confirmată de agenția de presă Interfax.

Oficialii de la Kremlin au mai declarat că două aeronave ale forțelor armate ucrainene au fost distruse în timpul raidului asupra bazei din regiunea Poltava. Este vorba despre un avion MiG-29 și un elicopter Mi-8, susține Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului apărării din Rusia.

Zelensky, noi discuții pentruviitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a întâlnit, sâmbătă, cu Boris Johnson, premierul Marii Britanii, care a venit la Kiev pentru o întrevedere cu acesta.

În timpul acesta, Olga Stefanișina, vicepremier al Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, a afirmat că țara sa este gata să grăbească formalitățile de aderare la Uniunea Europeană.

Ucraina ar putea obține un statut de candidat pentru apartenența la Uniunea Europeană în cursul lunii iunie, conform declarațiilor Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene, care a susținut vineri o conferință de presă comună cu președintele Zelensky.

”Nu va fi ceva obișnuit, nu va fi nevoie de ani pentru formarea unei opinii, ci de săptămâni”, a declarat Ursula von der Leyen.

Volodimir Zelenski a primit din partea oficialului Comisiei Europene un chestionar care va reprezenta punctul de plecare al negocierii de aderare, pe care președintele a spus că-l va da completa în maxim o săptămână.