„Putin ar putea fi judecat la Bucea, orașul devenit simbol”. Ce arme chimice ar fi folosit rușii în Mariupol

La aproape două luni de la invadarea de către Rusia, orașe întregi din Ucraina au fost distruse. Forţele ruse au provocat deja o catastrofă umanitară în estul țării, transformând în ruine oraşul Mariupol. Partea de nord a fost eliberată, însă sud-estul și zona Mării Azov sunt în continuare sub ocupația soldaților ruși, spune Serhii Hakman, politolog din Ucraina, într-un interviu pentru Gândul. 

Bombardamentele ruse continuă în cea de-a șaptea săptămână de la invazia Ucrainei. Batalionul Azov care luptă, în prezent, în Mariupol a acuzat că soldații ruși au folosit aici arme chimice.

Ar fi vorba despre o substanţă otrăvitoare necunoscută, însă este foarte greu de făcut niște cercetări deoarece persoanele care o pot soluționa sunt doar cei care se află acolo, nu pot să vină specialiști din alte zone ale Ucrainei. Este o substanță care produce slăbiciune, atacă respirația și ridică tensiunea. Cât privește folosirea armelor nucleare, asta nu se poate întâmpla cu o singură apăsare pe buton. În spate se află un șir de persoane și sperăm că vor fi câțiva cu „mintea rece” care nu vor recurge la așa ceva ”, spune politologul de la Cernăuți.

Bucea ar putea fi Nürnberg

Mii de civili din Ucraina au fost uciși de atacurile cu bombe și rachete ale rușilor, iar milioane de oameni au trecut granița în țările vecine pentru a scăpa de război. Masacrul de la Bucea a devenit simbolul abuzurilor comise de invadatorii ruși, însă astfel de atrocități s-au întâmplat în mult mai multe orașe din Ucraina care au fost sub ocupația rușilor, spune politologul de la Cernăuți.

Vorbim de atrocități pe care le făceau hitleriștii sau serviciul de Interne în perioada lui Stalin, așa-numitul serviciu NKVD. Foarte multe voci din Ucraina au spus că Bucea ar puta fi Nürnberg, locul care a devenit un simbol al suferințelor și aici ar putea fi condamnat Putin pentru crime de război”, explică Serhii Hakman.

Cum este posibilă o ordine mondială după Bucea?

Oricum se va termina războiul, el va schimba lumea și va afecta nu doar cele două țări implicate, dar și Europa, crede politologul. În cele 49 de zile de război, rușii au fost folosite bombe interzise de convențiile internaționale, printre care bombele cu vaccum, cele de fosfor, subliniază Serhii Hakman.

„Avem de-a face cu un dușman care nu respectă nicio regulă. Faptul că oamenii sunt împușcați în ceafă și legați de mâini sunt niște atrocități și acte de terorism greu de închipuit pentru secolul XXI. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce Uniunea Sovietică a invadat Finlanda, ea a fost exclusă din Liga Națiunilor. Rusia duce un război împotriva Ucrainei de 8 ani și rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și are drept de veto”, consideră politologul.

Serhii Hakman este director adjunct al Centrului regional Cernăuţi de perfecţionare a calificării, Ucraina, dar și doctor în științe istorice.