Primul vaccin anti-COVID, descoperit cu două luni înainte de declararea pandemiei

loading...

Compania farmaceutică Mondera a început să dezvolte vaccinul anti Covid-19 cu două luni înainte ca OMS să declare stare de pandemie. Proiectarea vaccinului a durat un singur weekend, potrivit reprezentanților Mondera.

La doar două zile după publicarea structurii genetice a virusului SARS-CoV-2, pe 11 ianuarie, compania farmaceutică americană Mondera a conceput deja un vaccin, potrivit The New York Magazine. O lună mai târziu, acesta era finalizat și trimis pentru teste clinice la Institutul Naţional de Sănătate din New York. Vaccinul a fost, astfel, dezvoltat înainte ca autorităţile să declare faptul că virusul poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz în America.

De ce a întârziat aprobarea vaccinului?

În ciuda răspunsului prompt al cercetătorilor, vaccinul mRNA-1273, nu ar fi putut să fie aprobat mai devreme, deoarece, în prima fază de testare, rezultatele au fost nesatisfăcătoare. Eficiența sa a fost demostrată ulterior. Pe 16 noiembrie, a fost anunțată o rată de success de 94,5%, în testele clinice.

„E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, declara Nicholas Christakis, director al unei divizii de cercetare a Universităţii Yale.

În mod normal, dezvoltarea unui vaccin se extinde pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Faptul ca s-a reușit stabilirea structurii principale a vaccinului cu două luni înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare starea de pandemie, este remarcabil.

Acest demers a fost posibil datorită proiectului „Operation Warp Speed” („Operaţiunea vitezei exponenţiale”), demarat de autoritățile americane pentru a dezvolta cât mai rapid unui vaccin anti-COVID. Proiectul a implicat efectuarea de teste simultane, nu successive, astfel, limitând timpul de așteptare. De asemenea, producția și autorizarea s-au derulat în același timp.

Situația pandemiei în America

Campania de vaccinare a început deja în SUA. Vineri, 11 decembrie, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat de către Agenția americană pentru Medicamente. Acesta oferă o protecție de până la 95%. Trei milione de doze sunt în prezent distribuite în diferite locații din cele 50 de state americane. Personalul medical și persoanele în vârstă sunt primele categorii cărora le va fi administrat vaccinul.

SUA continuă să se confrunte cu un număr mare de decese. Sâmbătă, 12 decembrie, a fost atins un nou record de 3.309 de victime, bilanțul total fiind de 300.000. La nivel global, infecțiile cu Coronavirus au ajuns la aproape 71 de milioane de oameni. Decesele au depăşit 1,5 milioane. Numărul total de persoane vindicate este de aproape 50 de milioane.

loading...