Pe ce s-au dus banii românilor. Urmează trei luni de scumpiri și cumpărături mai puține

Încă de la începutul acestui an, românii s-au confruntat cu o serie de scumpiri care i-au făcut să scoată mai mulți bani din buzunar. Pentru viitor, situația nu se anunță a fi mai bună, deoarece, potrivit BNR, urmează alte trei luni de scumpiri și, totodată, cumpărături mai puține, din cauza creșterii inflației.

Cât cheltuie în medie un român pe lună

De altfel, cifre recente ale INS arată că cheltuielile românilor au început să crească încă din trimestrul IV al anului 2021, atunci când s-au trezit cu facturi uriașe la gaze și curent electric, scrie România Liberă.

În trimestrul IV din 2021, un român a cheltuit în medie, o sumă totală de 5.291 lei lună, pe propria gospodărie, iar alți 2.093 lei pe persoană. Cei mai mulți bani s-au dus pe produse alimentare, dar și nealimentare, taxele la stat, precum impozite, contribuții, cotizații.

De altfel, alte sume s-au alocat pentru întreținerea gospodăriei: produse pentru animale, păsări, servicii veterinare sau renovări. Având în vedere toate acestea, românii și-au permis mai puțin să investească în achiziționarea unui teren sau acțiuni.

Românii cheltuie cel mai mult pe mâncare

Totuși, cei mai mulți bani se scot în continuare din buzunare pentru mâncare. Datele INS arată că un procent de 32,3% din venituri se dă pe hrană, 16,3% pe utilități, iar peste 8% pentru îmbrăcăminte sau încălțăminte.

Va crește inflația. Urmează trei luni cu prețuri mai mari

Specialiștii BNR avertizează că în următoarele trei luni, rata anuală a inflației va crește ”ceva mai pronunțat”. O cauză o are în această situație și războiul de la graniță, Rusia-Ucraina. Pentru finalul lui iunie, se estimează o inflație de peste 11,2%.

Este de așteptat, ca odată cu majorarea dobânzii cheie, ratele creditelor românilor în lei să fie afectate.

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 5 aprilie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022 (…)

Rata anuală a inflației a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35 la sută în ianuarie și la 8,53 la sută în februarie, de la 8,19 la sută în luna decembrie 2021.

Contribuția componentelor exogene ale IPC a fost de această dată dezinflaționistă pe ansamblu, ca urmare a scăderilor de dinamică înregistrate de prețurile energiei electrice și gazelor naturale, pe fondul unui efect de bază și al schemelor extinse de plafonare, care au devansat consistent influențele creșterii relativ mai pronunțate a prețului combustibililor, a prețurilor LFO și a celor administrate.”, au mai transmis reprezentanții BNR.