Papa Francisc s-a întâlnit azi cu Viktor Orban, în timpul unei vizite la Budapesta. Ce subiecte au abordat

0

Zeci de mii de creștini din întreaga lume au participat la Congresul euharistic de la Budapesta în ultima săptămână, iar prezența Papei Francisc, duminică, în Piața Eroilor a fost punctul culminant al adunării lor. Suveranului Pontif s-a întâlnit astăzi, 12 septembrie cu președintele Republicii Ungare, Janos Ader, dar și cu premierul maghiar, Viktor Orban. Cea din urmă este o întâlnire neașteptată, având în vedere diferențele de viziune și mesajele naționaliste și antimigrație promovate de liderul maghiar, notează BBC.

UPDATE 13.30: După primirea oficială, Papa a mers la Muzeul de Belle Arte din Budapesta pentru primele întâlniri din agenda zilei: cu președintele Republicii Ungare, Janos Ader, și succesiv cu premierul ungar Viktor Orban, transmite vaticannews.va. Potrivit unui comunicat al Sălii de Presă a Sf. Scaun, întâlnirea cu președintele Republicii Ungare, cu prim-ministrul și vicepremierul țării „s-a desfășurat după programul prevăzut, într-un climat cordial, și s-a încheiat la ora 9.25”. Printre subiectele abordate, potrivit comunicatului oficial, s-au aflat „rolul Bisericii în țară, angajamentul pentru salvgardarea mediului, apărarea și promovarea familiei”.

În această dupa-amiază Papa Francisc va pleca cu avionul spre Slovacia, unde va rămâne până pe 15 septembrie. În timp ce Suveranul Pontif, de la începutul papalității sale, a subliniat necesitatea de a primi și îngriji refugiații din țările prinse în război și violență, oricare ar fi credința lor, prim-ministrul maghiar este un campion al respingerii celor pe care îi descrie drept „migranți ilegali”, și mai ales a musulmanilor. Papa a criticat anterior liderii politici care au încercat să ridice bariere pentru a ține migranții în afară granițelor, iar în 2019 a donat bani pentru a ajuta migranții din Mexic care caută să ajungă la granița cu SUA.

În schimb, Viktor Orban și-a construit o imagine de luptător împotriva migrației și a respins cu fermitate, în ciuda chiar a sancțiunilor de la Bruxelles, să primească migranți în Ungaria. „Noi ne vom apăra frontierele şi doar noi putem decide alături de cine trăim. Am oprit sute de mii de imigranţi clandestini şi am apărat Ungaria şi Europa. Cetăţenii ungari au decis că patria noastră nu va fi patria imigraţiei”, spunea premierul ungar, în 2018. „Constructorii de ziduri, fie ele din sârmă ghimpată sau cărămizi, vor ajunge să devină prizonieri ai zidurilor pe care le construiesc”, afirmat, în schimb, Papa Francis, în martie 2019, despre cei care se opun imigranților. Opinia lui Viktor Orban despre migrație, afișată cu ocazia alegerilor europarlamentare, era una mult diferită: „Noi respingem migrația și am vrea să vedem în funcție lideri în Uniunea Europeană care resping migrația, vor să o oprească și nu să o gestioneze”. Recent, premierul Viktor Orban s-a remarcat prin represiunea împotriva presei independente și a generat nemulțumirea UE prin promovarea unei legi care interzice informațiile despre LGBT în școli.

Un punct în care cei doi ajung la o înțelegere este obiectivul comun de a sprijini creștinii persecutați din întreaga lume. Întâlnire cu membrii comunităților romă și evreiești Deplasarea la Budapesta este prima vizită externă a Papei Francisc de când s-a operat la colon din luna iulie. De aici, el va merge în Slovacia pentru un turneu de trei zile în care se va întâlni cu liderii comunităților romă și evreiești. El va întâlni membri ai comunității evreiești, inclusiv supraviețuitori ai Holocaustului, în Piața Rybne, o parte tradițional evreiască din capitala Bratislava. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, douăzeci de mii de evrei au fost deportați din Slovacia în lagărele de concentrare sub ordinele unui regim marionetă al naziștilor, condus de un preot catolic.

Francis a vizitat zeci de țări de când a devenit papă în 2013, dar călătoriile sale au fost afectate recent de răspândirea coronavirusului. La începutul acestui an, a făcut o călătorie istorică de patru zile în Irak, fiind primul papă care vizitează acest stat, în timpul căreia s-a deplasat în zone deținute cândva de militanții Statului Islamic.