Noua lege a pensiilor! Cum se calculează pensia pentru un român cu vechimea minimă de muncă

Legea pensiilor va fi modificată, iar după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă. În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, dar este luată în calcul și varianta din legea 127, respectiv un minim de cotizație de 10 ani și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Până la finalul acestui an, ar trebui ca legea pensiilor să fie gata şi se discută inclusiv despre neaplicarea Legii 127, acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Cum se calcula pensia

Așadar, calculul pentru pensia minimă ar putea fi următorul: persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, adică aproximativ 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe țară de la momentul ieșirii la pensie.

Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei, astfel că pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani.

În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare.

”Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să îl ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.