Motivul pentru care unii americani pun sare pe pepene, atunci când îl mănâncă. „Este un truc remarcabil”

Ei bine, adăugând sare la ceva dulce, va deveni și mai… dulce! Tocmai de aceea se pune „un vârf de sare” și la prăjituri, pentru că sarea acoperă gustul amar și dulceața devine și mai evidentă.

Sarea pe pepene îl va face și mai zemos, atrăgând din interior sucul binecunoscut și, mai mult, vine și cu un aport de electroliți, care se pierd prin transpirație.

„Sarea pe pepene este o practică binecunoscută în sud. Combate amăreala și face pepenele să pară și mai dulce. Sarea activează glandele salivare, așa că fructul va părea și mai suculent decât este”, afirmă John Carpenter, maestrul bucătar executiv de la La Cantera Resort & Spa din San Antonio, Texas.

El recomandă cristale de sare, deși și cea obișnuită de masă este bună. La restaurantul său se servește Tuna Crudo cu pepene presat și finisat cu câteva cristale de sare. Presat la rece, pepenele are gust mai puternic și textură mai densă (se scoate aerul dintre celule), are o culoare mai vibrantă.

„Sarea pe pepene este un truc remarcabil. Nu este un condiment, este un amplificator, scoțând în evidență calități ale mâncării care existau deja. Adăugând sare la ceva dulce, cum este pepenele, inviți la o petrecere cu dans papilele gustative”, este de acord și chef Isaac „Izzo” Walker, citat de Hotnews.