Moșii de Toamnă 2023. An de an, creștinii sărbătoresc Moșii de Toamnă, o sărbătoare cu o dată variabilă, dar care cade întotdeauna într-o zi de sâmbătă. Această zi este strâns legată de celebrarea Sfântului Mucenic Dimitrie. Există patru astfel de sâmbete pe parcursul anului, câte una în fiecare anotimp, dedicate sărbătoririi Moșilor.
Moșii de Toamnă sunt strâns asociți cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, cunoscut și ca Izvorâtorul de mir. În fiecare an, atât data Moșilor de Toamnă, cât și cele ale celorlalte Moși (Moșii de Iarnă, Moșii de Vară și Moșii de Primăvară) sunt flexibile, dar toate sunt sărbătorite numai în zile de sâmbătă.
Moșii de Toamnă 2023. Când pică anul acesta
În 2023, Moșii de Toamnă vor fi sărbătoriți pe 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii respective.
Sărbătoarea Moșilor de Toamnă este caracterizată prin legătura sa cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie și prin aducerea de omagii celor decedați. În această zi, preoții conduc o slujbă specială, iar credincioșii aduc diferite preparate, cum ar fi vin, colivă, colăcei și alte mâncăruri, pentru a fi sfințite. Acestea vor fi apoi distribuite în memoria celor care au trecut în neființă. La biserică, se scriu pomelnice în care se roagă pentru sufletele celor aflați în ceruri. După slujba de la biserică, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări în memoria celor decedați.
În timpul sărbătoririi Moșilor de Toamnă, este tradițional ca femeile să intre în biserică cu capul acoperit.
Este evitată activitatea de măturat, pentru a nu ridica praf, și de aruncat gunoi, deoarece se crede că acesta ar putea ajunge la cei decedați. De asemenea, spălarea hainelor este ocolită, similar altor sărbători.
Creștinii sunt sfătuiți să evite mersul la fântâni sau în intersecții izolate, deoarece există credința că ar putea întâlni spirite rele și malefice în acele locuri.
Te-ar putea interesa și:
Prăznuirea Moșilor de Toamnă se face pe 4 noiembrie. Iată ce rugăciuni trebuie să rostești pentru mântuirea și pomenirea celor adormiți:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor…
Sărbătoarea morților este cunoscută mai ales în sudul României sub denumirea populară de Moși de toamnă.
Ce nu se dă de pomană? Nu se dau de pomană obiectele celui plecat dincolo, mai ales dacă acestea au o valoare sentimentală importantă pentru familie. Nu se dau de pomană obiecte care au însemne păgâne ori care jignesc credința creștină.
Ce rugăciune se spune mâine:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit.
Si-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”