Mosii de toamna 2023. Ce este bine sa dai de pomana in Sambata Mortilor

Mosii de toamna 2023 sau Sambata Mortilor, asa cum i se mai spune, este ziua dedicata pomenirii celor adormiti.  Familia da de pomana spre linistea mortilor.

Mosii de toamna 2023 sunt pe 4 noiembrie.

Sambata Mortilor va fi in prima sambata din luna noiembrie, iar in toate lacasurile de cult, dupa Sfanta Liturghie va avea loc parastasul pentru cei trecuti in nefiinta

Traditii si obiceiuri Mosii de toamna 2023

Crestinii ortodocsi respecta cu sfintenie traditiile si obiceiurile de Mosii de toamna. Pentru inceput, de Sambata Mortilor se impart pachete.

Oamenii merg la biserica cu pachete de pomana care contin colaci si coliva, le sfintesc si apoi le impart persoanelor nevoiase.

Traditia spune ca in ziua de Mosii de toamna, rudele si apropiatii celor decedati trebuie sa mearga la mormintele lor pentru a le curata, a pune flori proaspete si a le aprinde o lumanare ca sa incalzeasca sufletele celor trecuti in nefiinta.

Bisericile tin slujba de Sfanta Liturghie, apoi urmeaza slujba Parastasului pentru cei morti.

Totodata, se spune ca in Sambata Mortilor, oamenii trebuie sa fie imbracati curat si cuviincios, iar femeile sa isi acopere capul. Majoritatea ortodocsilor dau de pomana o sticla mica de vin, coliva si preparatele preferate ale celui mort.

Pachetele se pregatesc cu o zi inainte, se sfintesc si apoi se impart dupa terminarea slujbei, alaturi de o lumanare. Cel care primeste de pomana trebuie sa zica „Bogdaproste” si sa consume ce se afla in pachet in timp ce lumanarea e aprinsa.

In fiecare pachet se va pune un colac si un prosop, iar odata cu pomelnicul, trebuie sa dai preotului un prosop, carbuni, tamaie si lumanari: cate una pentru fiecare vas impartit si fiecare colac.

Fiecare alege cui sa dea de pomana, fie o ofera oamenilor de la biserica nevoiasi, oamenilor de pe strada sau apropiatilor ori vecinilor.

Lasă un comentariu