• Home
  • Știri
  • Misterul crucilor mari apărute pe marginea şoselelor din România, dezlegat. Cine le-a pus acolo, de fapt

Misterul crucilor mari apărute pe marginea şoselelor din România, dezlegat. Cine le-a pus acolo, de fapt

De mult timp, în diferite localități din România, au fost observate cruci de dimensiuni considerabile amplasate la marginea șoselelor.

Acestea devin tot mai prezente, chiar dacă pot reprezenta un pericol pentru șoferi și pietoni. Misterul din spatele acestor cruci a fost în sfârșit elucidat, dezvăluind cine le montează.

Identificarea proprietarilor crucilor mari de la marginea drumurilor

Crucile mari din Satu Mare, Timiș, Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Alba, Bihor, Caraș Severin, Dolj și alte județe au fost de multe ori subiect de discuție în spațiul public.

Atât șoferii, cât și pietonii se pot afla în pericol în apropierea acestor structuri imense, mai ales în condiții meteorologice nefavorabile.

Conform Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), zeci de cruci imense au fost montate ilegal pe marginea drumurilor naționale și europene în ultimii ani.

Cele mai noi astfel de cruci au fost identificate pe DN7 și E81, în județul Vâlcea, pe Valea Oltului și Dealul Negru.

Deși misterul lor a fost în parte elucidat, autoritățile afirmă că crucile au fost amplasate de persoane necunoscute, fără obținerea avizelor necesare.

Cristian Tudor, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, a comunicat că autorii instalării crucilor nu au fost încă identificați.

Ilegalitatea amplasării crucilor pe marginea drumului

Potrivit reprezentantului DRDP Craiova, crucile au fost montate, în general, în zile de weekend sau în momente când personalul nu era prezent pe drum.

La Găneasa, de exemplu, o cruce a fost amplasată în timp ce erau efectuate lucrări la o canalizare cu subtraversare.

Primarul din Brezoi, Robert Schell, confirmă aceeași situație, menționând că autoritățile locale au descoperit brusc construcția unei cruci pe marginea șoselei, fără a cunoaște identitatea celor care le-au montat. Astfel, nu se știe ce măsuri juridice să fie luate împotriva unei anumite persoane.

Majoritatea crucilor au fost montate fără autorizație pe terenuri private, în mare parte nelocuite, după cum au declarat autoritățile.

Există necunoștință și în ceea ce privește rezistența și siguranța acestora pentru traficul rutier. Ordinul MTID din 2016 interzice explicit montarea de noi monumente pe drumuri.

Conform reprezentanților DRDP, astfel de structuri nu ar trebui instalate în zona de siguranță a drumului public, adică în porțiunea dintre limita exterioară a amprizei drumului până la construcție, care poate varia între 1,50 metri și 5 metri pentru drumurile cu înălțimea mai mare de 5 metri.


Distribuie