Ministrul Apărării explică noua lege a rezerviștilor. „Avem deja 1.400 de cereri de voluntari”

Ministrul Apărării Naționale a oferit informații noi despre noua lege a rezerviștilor. Vasile Dîncu a explicat care sunt bărbații vizați de încorporare și a ținut să precizeze că nimeni nu va fi luat în armată cu arcanul. De asemenea, oficialul a explicat și care sunt beneficiile celor ce intră voluntar în Armata Română.

Vasile Dîncu: Nimeni nu va fi luat cu arcanul

În contextul războiului de la granițele țării noastre, autoritățile române s-au sesizat cu privire la faptul că legislația pentru rezerviștii din România nu a mai fost actualizată de foarte mulți ani. Astfel, Vasile Dîncu spune că este un efort necesar și o datorie constituțională pentru autoritățile statului, să aducă la zi legislația cu privire la rezerva de mobilizare a populației.

Ultimul cel mai tânăr rezervist, să spunem aşa, care a apucat să facă armata până în 2006 când stagiul militar obligatoriu a fost desființat are acum 38 de ani. El iese din vârsta încorporabilităţii care este între 18-35 de ani în acest moment din lege. Deci va trebui să facem o lege. Eu am un proiect care a fost trecut şi pe la colegii mei din celelalte ministere care sunt în zona securității şi apărării publice, a spus Vasile Dîncu la Antena 3.

Ministrul Apărării: avem deja 1.400 de cereri de voluntari

Vasile Dîncu a anunțat că Armata a primit deja 1.400 de cereri din partea voluntarilor și că în viitor, împreună cu Marele Stat Major, se plănuiește aducerea din zona voluntariatului a unui număr de aproximativ 10.000 de rezerviști, care să completeze rezerva existentă în acest moment.

Ministrul dă asigurări că nu va fi încorporat cineva care nu a făcut serviciul militar și că oamenii pot sta liniștiți, Armata Română are o rezervă activă de calitate.

Oficialul anunță că au fost create condiții foarte bune pentru tinerii care își doresc să intre în armată. Ei vor urma un stagiu de pregătire care va dura 3-4 luni maximum, timp în care vor primi o anumită sumă de bani, în funcție de grad. Aceasta poate ajunge la 3000 de lei/lună.

Am creat condiţii foarte bune pentru cei care acceptă să vină în acest domeniu şi cred că va fi un debușeu foarte important pentru tineri. Avem reacţii foarte bune pe reţelele sociale de la tineri care vor să înceapă un stagiu militar. Pregătirea nu se va face concentrat, va fi de 3-4 luni maxim, a mai spus Vasile Dîncu.

De asemenea, Ministrul Apărării a precizat că în perioada în care voluntarii vor fi în rezervă vor avea o indemnizație de până la 1500 de lei pe lună, dar și alte beneficii.