Ministerul Afacerilor Interne a declarat ca persoane non gratae 10 diplomați ruși, reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România. Potrivit unui comunicat de presă această măsură a fost luată ca urmare a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina. 10 diplomați ruși expulzați din România România expulzează 10 diplomați ruși după ce majoritatea statelor europene au adoptat deja aceeași măsură. Printr-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Decizia a fost luată ca urmare a activităților și acțiunilor acestora care contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, a transmis MAE. Tot prin comunicat, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei. 70 de diplomați ruși expulzați din Franța și Germania Până la acest moment, la nivelul Uniunii Europene au fost expulzați peste 120 de diplomați ruși, pe fondul indignării internaționale din cauza crimelor din orașul Bucha. Franța a anunțat că va expulza 35 de diplomați ruși, iar Germania exclude 40 de diplomați ruși detașați la Berlin, pe motiv că reprezintă o amenințare pentru cei care caută protecție acolo. Ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în Bucha, Spania a decis să expulzeze un număr de 25 de diplomați din Federația Rusă, în timp ce Belgia a luat aceeași măsură pentru pentru 21 de diplomați ruși acuzați de spionaj. Statele care au luat măsuri de excludere a diplomaților ruși de pe teritoriul lor sunt: SUA, Polonia, Slovacia, Estonia, Letonia, Italia, Lituania și Muntenegru. Federația Rusă a reacționat luni ca urmare a deciziei Germaniei de a expulza diplomați ruși. Ambasada Rusiei a anunțat că expulzarea „neprietenoasă” a unor diplomaţi ruşi de către Berlin va „deteriora” relaţiile cu Moscova.

10 diplomați ruși expulzați din România

70 de diplomați ruși expulzați din Franța și Germania