„Măcelarul din Mariupol” se justifică pentru atrocitățile comise. „Forțele armate ruse, pornind doar de la principii umane…”

Generalului rus Mihail Mizințev, cunoscut și drept „măcelarul din Mariupol”, ar fi responsabil pentru bombardarea maternității și a teatrului în care se adăposteau peste 1000 de civili. De numele ofițerului superior sunt legate și atrocitățile comise în orașul Alep din Siria. Mai mult, generalul Mizințev le-a transmis militarilor ucraineni din Mariupol să depună armele pe 5 aprilie, promițându-le că vor fi lăsați să plece înspre zonele controlate de Kiev.

Imaginile cu orașul-port Mariupol distrus de bombardamentele rusești amintesc de orașul sirian Alep, transformat în ruine în urmă cu 5 ani. Ei bine, nu este o coincidență, deoarece potrivit oficialilor militari ucraineni, în spatele acestor atrocități se află același om, generalul-colonel Mihail Mizințev. În prezent, acesta a devenit cunoscut drept „măcelarul din Mariupol”.

Cum se justifică „măcelarul din Mariupol” pentru atrocitățile comise

Mihail Mizințev, în vârstă de 59 de ani, este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei. Acesta și-a creat o reputație de conducător brutal în timpul acestui conflict. Într-un apel telefonic interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene din urmă cu două săptămâni, generalul Mizințev părea să ceară ca unui ofițer să i se taie urechile, ca pedeapsă pentru că nu purta corect uniforma.

După mai bine de o lună de asediu, în care cel puțin 80% din infrastructura orașului Mariupol a fost distrusă, Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al cartierului general militar din Odesa, a spus că vinovat pentru bombadamentele asupra orașului este generalul Mizințev.

„El a ordonat bombardarea maternității, a spitalului de copii, a teatrului și a caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene”, a spus Bratciuk.

Generalul-colonel Mihail Mizințev a fost fața mașinăriei de propagandă rusă în ceea ce privește asediul din Mariupol. În ședințe înregistrate și publicate de televiziunile ruse de stat, Mizințev a spus că „bandiții”, „neonaziștii” și naționaliștii ucraineni s-au implicat în „teroarea în masă” și au comis o serie de crime. El a mai susținut că Rusia nu folosește arme grele împotriva orașului.

Cine este Mihail Mizințev

Mizințev s-a născut în 1962 în satul Averinskaia, la 600 de kilometri de Moscova. A studiat la Școala Superioară de Comandă a Armelor din Kiev înainte de a deveni comandantul unui pluton de recunoaștere al armatei sovietice din Germania de Est.

După destrămarea URSS, a fost trimis în Caucaz pentru a conduce un batalion de infanterie motorizată. Revenit la Moscova la sfârșitul anilor 1990, a fost avansat rapid și până în 2003 a fost șeful direcției de operațiuni a șefului de stat major, însărcinat cu planificarea militară.

În calitate de șef al Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, se crede că el a coordonat implicarea Rusiei în războiul civil din Siria. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a estimat că atacurile aeriene ruse au ucis cel puțin 1.700 de civili, inclusiv 200 de copii.

Oleksandra Matviciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a cerut ca generalul Mizințev, cunoscut drept „măcelarul din Mariupol”, să fie acuzat de crime de război la Haga.