Litoralul românesc, mai pustiu ca niciodată. Care este motivul acestui fenomen nemaiîntâlnit până acum pentru România

Sezonul a început cu stângul pe litoral. Dacă în alți ani, plajele erau deja pline la început de iulie, acum turiștii aglomerează staţiunile doar în weekend. Preţurile mari, plajele lărgite și taxa de parcare sunt motivele care i-au speriat pe cei care obișnuiau să vina în această perioadă. De lipsa clienţilor de luni până vineri se plâng și patronii de terase, restaurante sau beach baruri.

Stațiunea Mamaia, ora prânzului. În cea mai cunoscută zonă de pe litoral, cea a cluburilor, plajele şi terasele sunt aproape goale.

Paraschiva Popa, bucătar: Până la ora 12 n-am servit niciun fel de mâncare. Este sezonul cel mai slab de când lucrez eu pe litoral.

Şi turiştii spun că zona de nord este de nerecunoscut pentru această perioadă.

Turist: Mi se pare foarte foarte liber. Să ştiţi că preţurile mi s-au părut foarte mari. Noi am sosit luni şi cred că unde stăm noi sunt maxim 3 sau 4 camere pline.

Turist: E mai puţină lume. Probabil preţurile. Nu ştiu unde o să ajungem, ne permitem numai cinci nopţi.

Administratorii plajelor mai lasă de la ei ca să aibă în fiecare zi câţiva clienţi.

Răzvan Chițan, administrator plajă: Dacă închiriază, e un grup mai mare şi vrea 5 şezlonguri şi ei sunt 7, le dăm 7, dacă e un grup mai micuţ ia 3 le dăm încă unul gratis să fie 4, să fie toată lumea fericită.

O familie din Bucureşti a închiriat un apartament în Năvodari şi face toate cumpărăturile din supermarket.

Turist: Ne luăm, punem la frigider, decât să dau 15 lei pe un pahar de bere îmi iau de aici, pun la frigider şi e mult mai ok.

Reporter: Cât staţi la mare cu familia?

Turist: Cinci zile.

Cine alege restaurantul plăteşte de la 30 de lei, cât e meniul zilei, până la 400 de lei pentru o familie, la un local cu dichis. Turiștii sunt nemulţumiţi nu doar de tarifele de cazare, ci şi de taxele foarte mari de parcare, care se ridică la circa 100 de lei pe zi.

Corina Martin, agenție de turism: Avem o diferenţă, între 30-40 la sută, între cererea şi gradul de ocupare din timpul săptămânii, faţă ceea ce înregistrăm ca număr de turişti în weekend.

Oficialii din turism speră, totuși, ca după 15 iulie, dar și în luna august, turiștii să nu se mai gândească la buget și să vina la mare în număr cât mai mare.