Legea mult așteptată de tătici intră în vigoare! Zile mai multe la concediul paternal

În ultima vreme au fost făcut anunțuri importante pentru români și se pare că nu sunt singurele în favoarea lor. Aflăm acum că  statul are de gând să ofere mai mult zile libere pentru tăticii care vor să petreacă timp cu copiii lor. Află când intră în vigoare noua lege și ce presupune aceasta.

Prelungirea concediului paternal

La nașterea unui copil, și tații au dreptul la mai multe zile libere plătite pentru îngrijirea noului membru al familiei. Acest liber se numește concediu paternal și durează timp de cinci zile, perioadă ce ar putea fi prelungită până la 10 zile, dacă legea trece de toate etapele și intră în vigoare.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, durata concediului paternal va fi de 10 zile lucrătoare. Dacă OUG va fi adoptată, aceasta va intra în vigoare începând cu 1 august 2022 și va veni în sprijinul tuturor salariaților sau celor care lucrează cu raport de muncă.

Conform legislației, angajatorii care nu vor respecta prevederile legale vor fi sancţionaţi cu o amendă cuprinsă între 4.000 lei la 8.000 lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă va lua măsuri acolo unde legile nu sunt respectate. De altfel, angajatorii nu au voie să îi concedieze pe tătici în timpul acestor 10 zile.

Cine beneficiază de concediu paternal

Sunt vizați de noua legislație toți salariații, precum și cei care au contract de activitate sportivă sau de: mandat, management, civil de prestări servicii pentru teatru sau cei care câștigă din cooperații. Cât despre militari, aceștia au in prezent 7 zile libere, iar perioada va fi prelungită și pentru ei dacă trece de aprobări.

Sunt vizați și cei care își desfășoară activitatea în instituții executive, legislative sau judecătorești. Totodată, sunt incluși și cei cu funcții de parlamentari, demnitate publică. Cât despre tăticii absolvenți de cursul de puericultură, aceștia vor primi câte 10 zile libere pentru fiecare copil.