Italia se teme pentru resursele de apă și mâncare. Primar: „Trebuie să ne pese tuturor”

Unul dintre cele mai lungi râuri din Italia, Po, se confruntă cu o secetă fără precedent, care și-a lăsat malurile aproape uscate.

Cu doar șase luni în urmă, bucățile de pământ crăpate, vizibile acum în Borretto, erau ascunse de metri de apă care curge rapid, lucru care îi îngrijorează pe activiștii climatici, fermierii de orez și oamenii care locuiesc de-a lungul râului Po.

Precipitațiile au fost minime în ultimele luni de vară, ceea ce, combinat cu creșterea temperaturilor, a dus la uscarea multor părți din sudul Europei, potrivit euronews.com.

Inginer de mediu: Din noiembrie 2021, precipitațiile au scăzut la jumătate, iar zăpada cu 70%

Inginerul de mediu pentru Autoritatea Bazinului Râului Po, Marco Gardella, a spus: „Din noiembrie anul trecut, cantitatea de precipitații a scăzut la jumătate, iar cantitatea de zăpadă a scăzut cu 70%. Acest lucru a împiedicat umplerea lacurilor, un lucru crucial pentru susținerea debitului râului.”

Secetă recentă a cauzat probleme serioase regiunii.

Producția de mâncare este afectată de secetă, iar apa este restricționată în 100 de municipii

Râul reprezintă baza a o treime din producția agricolă a Italiei, așa că seceta a avut un efect de domino asupra întregului sector, iar restricțiile de apă au fost introduse în peste 100 de municipii din regiunea Emilia-Romagna.

Sute de mii de oameni care trăiesc acolo simt și ei efectele.

Mulți dintre ei folosesc apa pentru uz casnic, ceea ce devine din ce în ce mai dificil ca urmare a debitului tot mai mare de apă de mare revărsată în râu.

La câteva minute distanță de râu, primarul orășelului Fontanellato a oprit fântâna principală și a cerut cetățenilor să reducă consumul de apă.

Luigi Spinazzi a spus că această mișcare „poartă un mesaj important”, având în vedere cât de neobișnuită este.

„Anul acesta, în special, toată lumea trebuie să fie conștientă de faptul că apa este o resursă de care trebuie să ne pese tuturor”

El a adăugat: „Este prima dată când se întâmplă acest lucru și va fi așa 24/7 pentru a întări avertismentul. Anul acesta, în special, toată lumea trebuie să fie conștientă de faptul că apa este o resursă de care trebuie să ne pese tuturor.”

Limitarea cantității de apă folosită este una dintre soluții, dar mulți susțin că nu este suficient de drastică în această cursă contra cronometru.

„Trebuie să accelerăm procesul de tranziție ecologică”

Meuccio Berselli, Secretarul General al Autorității Bazinului Râului Po, a spus: „Trebuie să accelerăm procesul de tranziție ecologică. Este ceva ce nu ar trebui să mai dezbatem, toată lumea știe că există. Anul viitor ar putea fi chiar mai rău, deoarece cercetările noastre ne spun că temperaturile vor crește, iar secetele ca cea mai recentă ar putea dura mai mult decât de obicei”.