Inflația a atins recordul de două cifre! Florin Cîțu: „Am intrat în zona roșie!” Costuri mai mari pentru români

Anunț nefavorabil pentru economia românească. Inflația a ajuns la nivelul record de peste două cifre. Este o situație îngrijorătoare pentru că se urmează noi scumpiri care se vor resimți în buzunarele românilor. Potrivit celor mai recente date, în luna martie 2022, inflația a crescut la 10,2 în România.

Inflația a atins recordul de două cifre

Cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică, inflația a ajuns la 10,2%, ceea ce înseamnă că este cu aproape 2 puncte procentuale peste valoarea de luna trecută. De asemenea, în comparație cu luna decembrie 2021, creșterea este de 4,0%. Un comunicat al INS arată că rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%.

Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază. De asemenea, mărfurile nealimentare s-au majorat cu 10,86%, iar serviciile au crescut cu 2,66%.Prețul produselor de morărit a crescut cu 22%, al pâinii cu 24%, al legumelor și conservelor de legume cu 18%.

Fructele s-au scumpit cu 10%. Continuând același trend, prețul cărnii și al produselor din carne s-a majorat cu 7,8%. În categoria produselor lactate, creșterea prețurilor a fost cu 9,3 %. Peștele s-a scumpit cu 11,5%. Serviciile de apă și canal au crescut cu 14,6%, la fel și prețul gazelor (46,4%).

Florin Cîțu: românii vor fi cei care vor judeca efectele

În calitate de economist, Florin Cîțu a fost chestionat de jurnaliști cu privire la creșterea alarmantă a inflației. Acesta a spus că până la urmă românii vor fi cei care vor judeca efectele. El a precizat că ar fi trebuit luate măsuri mult mai devreme pentru că pe măsură ce evoluează rata inflației, măsurile care se impun sunt mult mai dure.

Înseamnă că am intrat în zona roșie. Mie îmi era teamă să nu avem inflație cu două cifre. BNR prognozase o rată a inflației cu două cifre, la finalul anului, dar uite că deja suntem acol0 (…)Până la urmă românii vor fi cei care vor judeca efectele, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu a mai spus că își va spune opinia cu privire la această situație în BEX PNL, și că nu o va face până atunci, pentru că: Voi chiar vreți să fiu dat afară din partid? (n.r acesta a fost răspunsul oferit de către Cîțu jurnaliștilor care l-au întrebat ce măsuri ar trebui luate de guvern pentru a încetini creșterea inflației).