Este razboi in Caucaz! Armenia si Azerbaidjan s-au atacat dur! 24 de morti, elicoptere doborate si tancuri distruse

loading...

Armenia si Azerbaidjan s-au atacat cu elicoptere, tancuri si trupe de infanterie. Este razboi intre cele doua tari, din nou.
Atat Armenia cat si Azerbaidjan au confirmat ostilitatile, iar in zona de conflict au fost distruse tancuri si s-au doborat mai multe elicoptere. Sunt cel putin 24 de morti si peste o suta de raniti, in conflictul dintre fortele azere si regiunea separatista Nagorno-Karabah, sprijinita de Erevan.

Razboiul a fost declansat din nou

Se pare ca razboiul s-a declansat, dupa 30 de ani, din cauza enclavei Ngorno-Karabakh, care are un statut aparte. Azerii si armenii au raportat deja ofensivele si cele doua armate anunta ca au doborat avioane, elicoptere si au distrus tancuri.

Azerbaidjan nu a recunoscut niciodata independenta regiunii Ngorno-Karabakh, declarata in 1991, ca Republica Artsakh. La nivel international, regiunea face parte din Azerbaidjan. In 1994, cand conflictul a incetat, armenii si azerii au impartit zona, insa ciocnirile au fost foarte frecvente.

Oficialii celor doua state au confirmat ostilitatile

Premierul armean Nikol Pashynian a anuntat pe Twitter ca „inamicul a atacat zona Artsakh”, zona pe care Azerii o reclama. „Am doborat elicoptere, 3 drone si doua tancuri. Inamicul a atacat cu aviatie si rachete”, anunta prim-ministrul armean.

Si Ministrul azer al Aratarii confirma ostilitatile. Trupe de infanterie si avioane au fost trimise in zona ca sa asigure protectia civililor azeri. Se pare ca orasul Stepanakert este cel vizat de atacuri, iar acesta este principalul oras al zonei in care are loc razboiul.

Reactia celorlate state si a NATO

Presedintele francez, Emmanuel Macron, si-a exprimat duminica „profunda ingrijorare” in legatura cu situatia din Nagorno-Karabah, in discutii telefonice cu premierul armean, Nikol Pashinyan, si presedintele azer, Ilham Aliyev, si a lansat un apel la incetarea ostilitatilor, noteaza AFP. „Presedintele tarii a discutat cu premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, apoi cu presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Presedintele tarii si-a exprimat profunda ingrijorare in urma ofensivei armate care se desfasoara cu incepere de duminica dimineata in Nagorno-Karabah”, potrivit Palatului Elysée.

La randul sau, diplomatia Statele Unite a indemnat cele doua parti „sa inceteze ostilitatile imediat, sa utilizeze mijloacele de comunicatie directa pentru a impiedica o noua escaladare si a evita orice actiune sau cuvant inutil ce ar alimenta tensiunile pe teren”, potrivit unui comunicat al subsecretarului de stat american Stephen Biegun

Alianta Nord-Atlantica a cerut duminica incetarea „imediata” a ostilitatilor in regiunea separatista Nagorno-Karabah, disputata de Armenia si Azerbaidjan, precum si reluarea negocierilor intre partile implicate pentru a rezolva conflictul, noteaza EFE. „NATO este profund ingrijorata de informatiile privind ostilitati militare la scara larga de-a lungul liniei de contact in zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a afirmat intr-un comunicat James Appathurai, reprezentantul special pentru Caucaz si Asia Centrala al secretarului general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

loading...