Este obligatoriu până pe 15 iunie! Documentul care trebuie completat de urgență. Cine sunt cei vizați

În România au avut loc multe schimbări în ultima perioadă, iar cetățenii trebuie să se conformeze. Autoritățile au făcut din nou un anunț important pentru romani, care nu trebuie să uite să depună o cerere importantă. Cei vizați mai au la dispoziție două luni de zile pentru a depune documentele.

Când se depune declarația de avere

Declarația de avere este un document important, pe care orice persoană trebuie să îl depună pentru a demonstra cum își câștigă existența si care sunt banii pe care ii câștigă de-a lungul anului. Cei care nu își depun acest act important riscă amenzi usturătoare, pentru că este un document obligatoriu.

Agenţia Naţională de Integritate vine cu o informare de ultimă oră în acest sens, printr-un comunicat transmis vineri dimineață. ANI reamintește faptul că data de 15 iunie este data limită pentru depunerea declaraţiilor de avere şi interese de către persoanele care au această obligaţie prin lege.

Până la data de 15 iunie 2022, declaraţiile de avere şi de interese (DA/DI) se completează şi se transmit Agenţiei Naţionale de Integritate exclusiv prin sistemul electronic e-DAI. Astfel, este mai simplu pentru români să își trimită declarațiile. Site-ul respectiv este: https://dai.integritate.eu/.

Procesul a fost digitalizat, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate nu mai primeşte declaraţii de avere. Acestea trebuie să dețină semnătură electronică pentru a fi valabile. ANI precizează că, până în acest moment, , 211.560 de persoane au fost înregistrate în platforma e-DAI ca deponenţi, 5.163 de entităţi au cel puţin un cont creat, iar numărul total al persoanelor care au declarat este 54.740.

Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează:

* în cazul veniturilor se vor declara veniturile obţinute în anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie (ex. salarii, dividende);

* în cazul celorlalte capitole din declaraţie, se va menţiona situaţia la data declarării; (ex. situaţie active financiare, bunuri mobile deţinute, datorii, etc.).