Elena Udrea: 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

Elena Udrea se întoarce după gratii! A primit o condamnare de 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Înalta Curte a dat verdict final: se păstrează condamnările din 2018.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare, pentru mită şi abuz în serviciu, în dosarul Gala Bute. Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă.

UPDATE 16.20 „Vă confirmăm că nu este acasă”, a confirmat unul dintre polițiștii care au ajuns la vila de la Corbeanca, acolo unde stă concubinul Elenei Udrea.

UPDATE 16.10 Elena Udrea ar urma să ajungă la Penitenciarul de Femei de la Târgșor, Prahova.

Potrivit regulamentului, ar avea dreptul la 4 vizite lunare, insa vizitatorii, vor sta la distanta, fiind între ei un dispozitiv de separare. Ar urma să primească lunar: 10 kg de alimente, 6 kg de legume și fructe și 20 de litri de apă sau suc.

UPDATE 16.00 Polițiștii au ajuns acasă la Elena Udrea. Încă nu se cunoaște dacă ea se află la locuință.

UPDATE 15.20 Ce se va întâmpla mai departe în dosarul Elenei Udrea:

Poliția Capitalei va merge la adresa din buletin a Elenei Udrea.

Dacă Elena Udrea nu e la adresa din buletin, va fi cautată la alte adrese cunoscute. Iar dacă nu va fi găsită nici la alte adrese, va fi dată în urmărire.

UPDATE 15.17 Rudel Obreja, primele declaratii după condamnare: „Nu mai exista nicio cale de atac, la revedere. Sa vin de acolo sanatos.”

UPDATE 14:50. O mașină a Poliției Locale s-a prezentat la locuința Elenei Udrea din Corbeanca. Rămâne de văzut dacă acest echipaj o va ridica pe aceasta ori are menirea de a se asigura că Elena Udrea nu părăsește domiciliul până la sosirea organelor abilitate.

Masina de politie la aelena udrea
Mașina de Poliție a sosit acasă la Elena Udrea

Elena Udrea: 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

Instanța Supremă a luat decizia privind contestația în anulare formulată de către Direcția Națională Anticorupție în cazul „Gala Bute”, în care protagonistă este Elena Udrea.

Completul format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”. Iar fostul ministru al Turismului urmează să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

Elena Udrea se întoarce după gratii

Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.

Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în iulie 2019.

Pedepse în dosarul Gala Bute

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească și aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

  • Rudel Obreja, fost președinte FR Box – 5 ani de închisoare
  • Tudor Breazu, administrator terenuri de la Nana ale Elenei Udrea – 3 ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – 1 an şi 6 luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani şi 6 luni cu suspendare