Durere mare în Biserică. Preot mort la nici 27 de ani, rugăciunile enoriaşilor nu l-au salvat

În urmă cu doar câteva luni, pentru preotul Duciuc s-au mobilizat mulți cunoscuți și au donat sânge, la îndemnul Protopopiatului Ortodox Carei.

Un preot paroh a murit la vârsta de 26 de ani. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a anunțat trecerea în eternitate a preotului Ionuț Duciuc, paroh al bisericii din localitatea Terebești. El fiind internat în stare gravă, în mai multe rânduri la Clinica Medicală Chirurgie 3 din Cluj Napoca. Preotul era căsătorit şi ar fi urmat să împlinească 27 de ani în această lună.

Acesta a fost răpus de o boală nemiloasă. Medicii i-au găsit o formă de cancer la pancreas, iar la doar două luni de la aflarea teribilei vești s-a stins. În pofida eforturilor medicilor din Satu Mare și din Cluj-Napoca, care au încercat să facă tot posibilul să îl salveze.

Trecerea preotului la cele veșnice a fost anunțată de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, care a trimis condoleanțe familiei, dar și comunității pe care Ionuț a păstorit-o timp de doi ani de zile.

Preacucernicul părinte Ionuț Duciuc, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Terebești, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare, a trecut la Domnul, la vârsta de 26 de ani. În aceste momente cuprinse de tristețe, Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului: Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Protopopiatul Ortodox Român Carei, transmit un mesaj de condoleanțe, compasiune și mângâiere, rugând pe Hristos-Domnul să dăruiască doamnei preotese, familiei și credincioșilor pe care a păstorit timp de aproximativ 2 ani, liniște sufletească, putere, tărie și nădejde!”, a transmis Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

A murit şi preotul Nicandru Cuțaru, fost paroh al Parohiei Arad-Gai

În ziua de Rusalii, Părintele ic. stravr. Nicandru Cuțaru, fost preot în Parohia Arad-Gai și duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, a trecut la viața cea veșnică, la vârsta de 72 de ani.

– În ziua de Rusalii, Părintele ic. stravr. Nicandru Cuțaru, fost preot în Parohia Arad-Gai și duhovnic la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, a trecut la viața cea veșnică, la vârsta de 72 de ani. Anunțul a fost făcut de Arhiepiscopia Aradului. „Cu profundă întristare, ierarhii arădeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Emilian Crişanul, alături de preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Aradului se roagă Bunului Dumnezeu să-i așeze sufletul împreună cu drepții și să dăruiască mângâiere membrilor familiei îndoliate, Părintelui Conf. Univ. Dr. Caius-Claudius Cuțaru, fiul vrednicului Părinte Nicandru și tuturor fiilor duhovnicești”, au transmis cei de la Arhiepiscopie, pe site-ul propriu.

Părintele Nicandru Cuțaru s-a născut în ziua de 11 februarie 1951, în localitatea Cezieni, județul Olt, din părinții Victor și Alexandra Cuțaru, veniți în refugiu din Basarabia. A fost cel mai mare din cei trei copii ai familiei având o soră, Veronica și un frate Petrișor, care a murit la o vârstă fragedă. S-au mutat apoi în județul Arad, în localitatea Nadăș, prin detașarea cu serviciu a tatălui său.

Cursurile Școlii Generale le-a urmat în satul Nadăș (1958 – 1966). În perioada anilor 1966 – 1971 a fost elev la Seminarului Teologic din Caransebeș. În urma concursului de admitere, a urmat Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1971 – 1975).

În anul 1972 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Nadăș, protopopiatul Ineu. În Parohia Nadăș a păstorit până în anul 1977, iar din toamna acelui an a fost transferat la Parohia Măderat, protopopiatul Lipova, unde a slujit până în anul 1984. Pentru merite misionare deosebite, Episcopul Visarion Aștileanu l-a numit misionar protopopesc în perioada 1981 – 1984.

În urma examenului de concurs, în data de 1 octombrie 1984, a fost transferat la Parohia Arad – Gai, unde a păstorit timp de 33 de ani, până la pensionarea sa, în anul 2017.

La propunerea Preasfințitului Episcop Timotei Seviciu al Aradului, Sinodul Mitropolitan, l-a numit duhovnic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, cu data de 1 octombrie 1994. A deținut această funcție până în anul 2008. În urma examenelor de concurs a parcurs treptele de preparator, asistent și lector universitar. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, pe lângă funcția de duhovnic, a predat următoarele discipline practice: Formare duhovnicească și misionară, Practică liturgică, Administrație parohială și curs de Spiritualitate a Răsăritului Ortodox.
În anul 1972 se căsătorește cu tânăra Ana Mariș, alături de care întemeiază o familie bazată pe iubire, înțelegere, grijă. Căsătoria le-a fost binecuvântată prin nașterea celor 2 copii: Caius Claudius (1974) și Cristina Maria (1978).

Trupul neînsuflețit al Părintelui Nicandru Cuțaru a fost depus în biserica parohială din Arad-Gai, Protopopiatul Arad. Duminică și luni (4 și 5 iunie), ora 20, se va săvârși slujba priveghiului.

Marți, 6 iunie, începând cu ora 9 se va săvârși Sfânta Liturghie iar de la ora 14:30, Slujba înmormântării.

Lasă un comentariu