Drept de vot și pentru adolescenți. Proiectul a fost depus în Parlament

Un proiect de lege care le-ar permite adolesecenților de peste 16 ani să voteze a fost depus în Parlament. Anunțul a fost făcut de Vlad Măntoiu, membru al Asociației Studenților în Științe Politice – Universitatea din București. La acest moment, conform legii, au drept de vot românii cu vârsta peste 18 ani.

Drept de vot de la vârsta de 16 ani

Un proiect de lege care permite exercitarea dreptului de vot începând cu vârsta de 16 ani a fost depus în Parlament. Anunțul a fost făcut de Vlad Măntoiu, membru al Asociației Studenților în Științe Politice – Universitatea din București. Acesta a depus proiectul împreună cu Alexandru-Yuuki Anahara și Andreea Ioana Bobu. Ei au ținut să-i mulțumească deputatului Alexandru Kocsis.

Primul pas către dreptul de a vota de la vârsta de 16 ani s-a realizat. (…) Sunt sigur că toate organizațiile de tineret care ne-au fost alături la consultarea pe tema legii ne vor fi alături și în continuare, mai ales că inițiativa a fost depusă în Parlament împreună cu președintele ASSP – UB, ONG din care și fac parte, a precizat Vlad Măntoiu, într-o postare pe Facebook.

Măntoiu a spus că el și colegii săi vor susține această inițiativă prin toate comisiile parlamentare prin care va trece, și se vor asigura că vor face tot posibilul să convingă actuala clasă politică de nevoia unei astfel de schimbări în bine, de nevoia unei astfel de reîmprospătări a sistemului din România.

Suntem cu toții conștienți de parcursul dificil pe care proiectul îl va avea prin Senat și Camera Deputaților înainte de a deveni lege, mai ales în lipsa unui sprijin politic major, așa cum speram. Din această cauză greul de abia începe, a mai spus Vlad Măntoiu, membru al Asociației Studenților în Științe Politice – Universitatea din București.

Cine are drept de vot în România

Potrivit legii, pot vota cetățenii români, care au vârsta de 18 ani, împliniți în ziua de referință. Nu au drept de vot persoanele cărora li s-au interzis drepturile electorale prin hotărâre judecătorească. Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Potrivit art. 36 din Constituția României, nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.