Dr. Oana Dumitrache, despre alimentele care ne pot scurta viaţa: “Acesta este primul indiciu”

Dr. Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutriție şi boli metabolice, a vorbit despre riscurile la care se expun românii şi mai ales copiii atunci când aleg alimentele din magazine.

Întrebată dacă a constatat o creștere a cazurilor de persoane care acuză afecțiuni determinate de felul în care se alimentează, de calitatea alimentelor din magazine, dr. Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutriție şi boli metabolice a precizat:

“Da clar am observat și a crescut foarte mult obezitatea. Obezitatea infantilă este în plină explozie.

La un moment dat, acum câțiva ani am făcut un studiu și am cerut niște date antropometrice din teritoriu din zona Făgăraș la copiii între 10 și 18 ani care aveau niște greutăți enorme, adică înălțime de 1,70 m- 1,80 m, băieții și 100-150 kg.

Acest lucru s-a văzut în sănătatea publică, au explodat alergiile alimentare, au explodat intoleranțele alimentare.

Observăm foarte mulți, chiar și printre noi, foarte mulți prieteni care deja se plâng, deci clar a scăzut foarte mult calitatea alimentului.

Nu știm practic ce mai cumpărăm, deși există o etichetă pe care ar trebui să învățăm s-o citim.

Eticheta este atât de complicată încât consumatorul simplu nu-și dă seama exact ce consumă.

Nu știe să citească această etichetă și nu se face această educație în şcoli.

Eu asta aş propune să se facă o educație în școli, să știe copilul când cumpără, pentru că foarte mulți copii acum sunt lăsați să cumpere.

Aici este marea problemă și atunci foarte mulți consumatori nu mai știu.

Preferă cantitatea încă românul are stilul ăsta de a intra în supermarketuri în hypermarketuri de a se apropia de aprovizionare în exces. De ce?

Pentru că aceste alimente nu sunt perisabile, țin foarte mult timp. Când durata de menținere a lui în frigider este foarte lungă, clar este plin de pesticide. Acesta este primul indiciu când alegem alimentele”, a spus Dr. Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutriție şi boli metabolice, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3.