Dacă aşa a vrut Dumnezeu, n-am cuvinte!” Familia românilor morţi în tragedia de la Mestre, sfâşiată de durere. Mircea, soţia şi fetiţele se întorc în ţară în sicrie.

Două fetiţe românce de 8 şi 13 ani, şi părinţii lor, sunt printre victimele tragediei din Italia. Vestea cumplită a venit la aproape 24 de ore de la accident. Identificarea a fost dificilă din cauza arsurilor îngrozitoare. Familia locuia în Germania şi venise în Veneţia în concediu. Mama bărbatului e devastată: spune că a rămas fără copii şi nepoţi.

– Unde sunt ajutoarele?

– Băieţi, unde sunt pompierii?

Momentele cumplite sunt filmate imediat după ce autocarul s-a prăbuşit în gol în jur de 20 de metri şi a explodat.

– Sunt 50 de oameni înăuntru care mor! Mamă!

Mărturii şocante după accidentul soldat cu 21 de morţi

Martorii spun că s-au trezit în infern, printre oameni înspăimântaţi, răniţi sau în agonie. Un tată se luptă să-şi scoată fetiţa din capcana mortală. Reuşeşte s-o tragă pe geam şi fuge cu ea în braţe.

Cristi Popovici, reporter Observator: Autocarul circula pe Via de la Liberta. De la Veneţia turistică spre zona Continentală. Şoferul mai avea doar 5 minute până la destinaţie. Doar că, pe acest pod ceva s-a întâmplat cu bărbatul care conducea. Fie s-a simţit rău, a adormit sau pur şi simplu nu a fost atent. Dintr-o dată se vede pe camerele de supraveghere cum trage dreapta de volan, iar autocarul rupe parapetul ruginit. Autocarul cade la 15-18 metri, s-a răsturnat şi a luat foc instantaneu.

Identificarea trupurilor a fost dificilă din cauza arsurilor grave
Pentru 21 dintre turişti, salvatorii nu reuşesc să mai facă nimic – şoferul italian, 9 ucraineni, 3 nemți, 2 portughezi şi câte o victimă din Croația și Africa de Sud. Printre ei, o familie de români. Mama, tatăl şi cele două fiice – de 8 şi 13 ani. Identificarea a fost dificilă din cauza arsurilor grave. Familia, de loc din Târgovişte, era plecată de multă vreme din ţară. Locuiau în Germania şi se bucurau de o vacanţă în Veneţia.

Părinţii bărbatului mort: Am vorbit şi ne-a spus că pleacă în excursie în Italia. N-am ştiut nimic. Fata a murit acum un an. Dacă aşa a vrut Dumnezeu, nu te poţi pune împotrivă. N-am cuvinte. Am fost la medic, am luat medicamente, nu pot să ma exteriorizez.

Vecin: Două fetiţe extraordinare. Acum o lună şi jumătate au fost aici. E ceva de nedescris. Ceva foarte dureros.

Acum se fac demersuri pentru ca trupurile lor să fie aduse în țară. Președintele Iohannis şi premierul au transmis un mesaj de condoleanțe familiilor îndurerate.

În autocarul morţii erau şi doi tineri proaspăt căsătoriţi
În autocarul morţii erau şi croaţii Marko și Antonela, ambii în vârstă de 24 de ani. Se căsătoriseră în urmă cu trei săptămâni, iar această călătorie era luna lor de miere. Antonela era însărcinată în cinci luni. Soțul se pregăteşte acum pentru înmormântarea tinerei. Momentan e în spital, la terapie intensivă. Alţi 14 turişti sunt şi ei internaţi.

Manager spital: Sunt 5 persoane în stare gravă, mai sunt 4-5 oameni stabili. Am făcut transferul unui pacient de aici la Padova, unde este un centru pentru mari arşi.

Reporter: Autorităţile române v-au contactat?

Manager spital: Da, ne-au vizitat deja câţiva consuli şi lucrăm cu ei.

Reporter: Consulul României a venit?

Manager spital: Nu ştiu!

Reporter: Dvs. nu v-aţi întâlnit cu el?

Manager spital: Eu nu m-am întâlnit cu el.

Doi dintre turişti s-au salvat în ultima clipă. Coborâseră din autocar să-şi cumpere pizza înainte de impactul catastrofal.

Un altar de flori a fost aşternut la locul accidentului

Toţi cei 39 de turişti din autocar urmau să ajungă în camping-ul de aici, unde erau cazaţi, lângă Marghera. Atfel se explică de ce victimele sunt de mai multe naționalități. Italia e în doliu. Un altar de flori a fost aşternut de oamenii impresionaţi de tragedie.

Anchetatorii merg pe două cauze posibile ale accidentului. Şoferului i s-ar fi făcut rău sau a încercat o manevră necugetată. Compania care deţine autobuzul arată însă cu degetul spre autorităţi: de vină ar fi fost parapetul de protecţie, vechi şi ruginit.

Massimo Fiorese, administrator companie transport: E clar că parapetul nu a ajutat, este o o balustradă veche din anii ’50, cred. Am văzut că o înlocuiesc.

Bruno Cherchi, procuror şef Venezia: Sunt semne că a existat un contact între autobuz şi parapet cu 50 de metri înainte de prăbuşire.

Titi Aur, expert conducere defensivă: Am văzut locul accidentului imediat după. Balustrada a fost foarte fragilă. Ghinionul e că a fost în seara aia să scape autocarul de sub control în zona cea mai înaltă, în zona cea mai periculoasă.

Cutia neagră a autocarului, o probă importantă în anchetă

Responsabilii din transporturi sunt convinşi însă că nu parapetul şubred a fost problema. Acesta nu ar fi putut opri un autobuz de 13 tone.

Renato Boraso, consilier pentru Transporturi regiunea Veneţia: Sunt vechi, nu inadecvate. Fac parte din proiectul pe care l-am moştenit de la cei care au construit acest pasaj.

O probă importantă în anchetă va fi cutia neagră a autocarului, cea care ține evidența a ceea ce se întâmplă în interior și în exterior. În plus, autobuzul avea şi un sistem care înregistra date despre viteză, poziție și frânare, care rămân salvate în cloud timp de șase luni.

Lasă un comentariu