Curtea de Apel din Syros a respins extrădarea lui Dragoş Săvulescu din Grecia şi l-a lăsat să plece în Italia

0

Curtea de Apel a Mării Egee din Syros, Grecia, a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu, 47 de ani, în România şi l-a lăsat să plece în Italia, la Milano, potrivit unui comunicat de presă emis de omul de afaceri, prin intermediul unui purtător de cuvânt, scrie G4Media. Comunicatul este citat și de portalul albanez Politiko. Săvulescu și Angela Marini, soția sa, au părăsit Mykonos și au ajuns la rezidența lor din Milano, Italia.

Presa elenă a scris că, pe perioada controlului judiciar, cei doi au stat într-o vilă de lux din Agios Lazaros, pentru care au plătit 87.500 de euro pe săptămână. „Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România. Domnul Săvulescu a fost arestat în insula Mykonos pe 9 august datorită menţinerii de către Curtea de Apel Bucureşti a unui mandat vechi de arestare din februarie 2019, ca urmare a condamnării sale în dosarul retrocedărilor din Constanța ce datează încă din 2005, dosar ce conţine acuzaţii pe care domnul Săvulescu le neagă cu tărie.

Curtea de Apel Napoli, Italia, unde domnul Săvulescu este rezident, a respins anterior cererea de extrădare în România, recunoscând în același timp sentinţa în Italia conform legislaţiei europene și aplicând apoi o graţiere la respectiva sentinţă, conform legislaţiei italiene”, se arată în comunicatul emis de Săvulescu. „Sunt hotărât să expun marele abuz” „Chiar dacă în ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată că autoritățile române au ignorat abuziv legislaţia italiană și europeană prin menţinerea unui mandat de arestare în situaţia în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru.

Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii și mulţumesc avocatului meu, Michalis Dimitrakopoulos, pentru calitatea excepţională a muncii sale. Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz făcut în cazul meu, ca și în multe alte cazuri din România”, a declarat Dragoş Săvulescu la ieşirea din clădirea tribunalului din Syros, potrivit comunicatului. Săvulescu susţine că „a fost arestat într-un restaurant din Mykonos, în fața soției și prietenilor săi, într-o operațiune care a implicat peste 30 de ofițeri de poliție” și a petrecut apoi două zile sub arest în Syros, înainte de a fi eliberat sub control judiciar, în așteptarea deciziei privind extrădarea. Am trăit momente demne de scenariu de film, iar după ce am înţeles care a fost nivelul presiunii făcute de autorităţile române pentru o arestare care s-a dovedit a fi ilegală, am înţeles din nou cât de multă injustiţie există. În acest moment însă, nu îmi doresc decât să uit această experienţă teribilă. Angela Martini, soția lui Dragoș Săvulescu: Și portalul albanez Politiko a preluat comunicatul lui Dragoș Săvulescu.

Fostul acționar al echipei de fotbal Dinamo este căsătorit din 2017 cu Angela Martini, care are origini albaneze. Ei se declară deciși să reabiliteze numele Săvulescu și să denunțe sistemul „abuziv” din România. „Am tăcut de trei ani, dar este suficient”, a mai transmis Săvulescu. Dragoș Săvulescu, alături de soție și de avocatul Michalis Dimitrakopoulos, în Politiko Săvulescu a fost arestat luni, 9 august, în Grecia.

Conform informațiilor Libertatea, fostul acționar de la clubul de fotbal Dinamo a fost prins în așa-zisa zonă a morilor din Mykonos, una urmărită îndeaproape de Interpol din cauza persoanelor care își fac acolo vacanțele, multe dintre ele având legături cu lumea interlopă. Cu o zi înainte să fie prins, Dragoș Săvulescu a fost surprins într-o imagine postată pe Instagram de soția albanezo-elvețiană Angela Martini. O prietenă a comentat și a precizat că imaginea este din Mykonos.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 12 martie, definitiv, contestaţia la executare formulată de fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo, în care acesta solicita să-i fie anulată condamnarea de 5 ani şi jumătate închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia. Săvulescu a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv, pe 8 februarie, el stabilindu-se în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia instanţei din Napoli se aplică însă doar pe teritoriul acestei ţări. Omul de afaceri figurează în continuare pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „persoane urmărite”, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti.