• Home
  • Culinar
  • Cum să congelați corect fructele și legumele acasă pentru sezonul rece

Cum să congelați corect fructele și legumele acasă pentru sezonul rece

👉 Cum să congelați corect legumele acasă 👌

Cum să congelați legumele. În prezent, multe persoane cumpără alimente pentru mai multe zile și le depozitează în congelator. Nu este același lucru să păstrați carne sau fructe și legume, deoarece procedurile de stocare nu sunt aceleași.

Este important să țineți evidența momentului în care ați congelat legumele, deoarece, din motive evidente de conservare, acestea nu pot fi păstrate pentru mult timp. În cazul legumelor, termenul maxim este de 3 luni de congelare.

Pașii de urmat pentru congelarea legumelor:

1. Tăiere și tocare
– Fiecare bucată trebuie tăiată și tocată pentru a economisi spațiu. Dacă le tăiați în bucăți mici, le puteți organiza într-un spațiu mic și, de asemenea, le puteți clasifica în cantitatea de porții pe care doriți să o împărțiți.
– De asemenea, trebuie să dați legumele în clocot pentru a nu pierde substanțele nutritive și pentru a evita contaminarea lor. “A da în clocot” înseamnă să păstrați culoarea naturală a legumelor și textura lor pentru a evita mirosurile, aromele sau culorile nedorite. În plus, permite menținerea calității igienice ridicate, previne microorganismele și elimină oxigenul rămas în țesuturi (care duce la oxidare când sunt stocate).

2. Opărirea legumelor
– După ce legumele sunt curățate și tocate, trebuie să le scufundați în apă clocotită timp de 1-3 minute (dacă legumele sunt moi, este necesar mai puțin timp decât cele mai dure), apoi trebuie să le scufundați imediat în apă foarte rece pentru a opri fierberea.
– Acest proces trebuie repetat pentru fiecare legumă pregătită; nu este util să folosiți mereu aceeași apă sau cuburi de gheață. Apoi, trebuie să le uscați cu șervețele de hârtie înainte de a le ambala. Este important să le uscați, deoarece dacă le congelați umede, efectul congelatorului le va arde.

3. Ambalarea
– Se recomandă ambalarea sub vid, deoarece nu lasă niciun fel de aer în interiorul pungii, astfel încât alimentul să nu se oxideze. Pungile ermetice sunt ideale.
– De asemenea, recipienții cu închideri etanșe sunt foarte utili și trebuie să fie curățați și uscați. Trebuie să existe un spațiu între legume și capac, deoarece, uneori, legumele își măresc dimensiunea în timpul congelării.

4. Legume care pot fi congelate
– Nu toate legumele și zarzavaturile sunt potrivite pentru congelare. Cele care pot fi congelate sunt cele care pot fi gătite, cum ar fi usturoiul, ceapa, prazul, ceapa verde, ardeii (fără semințe), dovleacul și dovleceii (fără semințe), spanacul, ștevia, alcachofa, vinetele, varza, varza kale și morcovii.
– În cazul legumelor crude, cum ar fi salata, roșia, castraveții, țelina și chiar cartofii, nu pot fi congelați datorită texturilor lor. Chiar și cartofii gătiți, de obicei, devin negri când sunt congelați. Nici măcar nu pot fi congelați gătiți sau sub formă de paste (ca niște gnocchi, de exemplu).

👉 Cum să congelați corect fructele

Fructele pot fi congulate, dar trebuie să le tăiați în bucăți și să le scufundați într-o soluție de apă și zahăr (40% zahăr) și acid ascorbic. Din punct de vedere nutrițional, nu este recomandat datorită adăugării de zahăr. În cazul congelării, ele se vor păstra bine.

O altă metodă este utilizarea unui aparat de vid pentru a le ambala sub vid, curate și întregi, apoi congelați. Această metodă este costisitoare, deoarece ar trebui să cumpărați echipamentul și nu este potrivit pentru toate fructele. De aceea, în cazul fructelor, este mai bine să le păstrați în frigider sau să le consumați în stare naturală, indiferent de mărimea sau sezonul lor.


Distribuie