Câți lei costă 1 kilogram de zahăr în Carrefour și în Kaufland. Care e mai ieftin, de fapt

În anul 1989, România era un important producător de zahăr, în țară existând 33 de fabrici. Însă, astăzi, au mai rămas doar trei fabrici, iar aproape toți românii consumă zahăr de import. Astfel, prețurile pentru acest aliment au mai urcat în ultima perioadă, însă zahărul a rămas un produs accesibil. Cât a ajuns să coste un kilogram de zahăr în Carrefour sau Kaufland?

Prețul unui kilogram de zahăr

Așa cum spuneam, românii sunt campioni la consumul de zahăr. Anual se folosesc în jur de 400.000 de tone. Consumul ridicat de zahăr se vede și din cumpărăturile românilor. Pe lângă toate produsele care conțin cantități mari de zahăr, românii pun în coșul de cumpărături și multe pungi de zahăr.

Costurile pentru un kilogram de zahăr variază în funcție de calitatea și brand-ul zahărului. De exemplu, unele dintre cele mai populare brand-uri de pe piață au setat prețul unui kilogram în jurul sumei de 10 lei, însă adesea românii aleg variante mai ieftine.

De exemplu, zaharul marca proprie din Carrefour (Zahar cristal alb) a ajuns să coste 5.84 lei. În timp ce, zaharul marca proprie din Kaufland (Zahar alb) costă în prezent 5.49 lei. Atunci când vine vorba de zahăr, românii au mai multe variante, iar prețurile unui astfel de produs diferă.

Zahărul, inamicul numărul 1

Deși românii par să fie cuceriți de zahăr, studiile arată că acest aliment este inamicul numărul unu al sănătății. Zahărul nu doar că distruge dantura, dar poate provoca și apariția bolilor de inimă, a obezității, a colesterolului ridicat și a hipertensiunii arteriale.

Mai mult, studii recente arată că și ficatul poate suferi din cauza excesului de zahăr din alimentație. Boala ficatului gras non-alcoolic, o afecțiune care poate duce la ciroză și diabet de tip 2, a fost legată de consumul excesiv de zahăr. Conform specialiștilor, una dintre principalele cauze ale acestei boli este aportul crescut de zahăr.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat un consum zilnic de zahăr care să nu depășească 25 de grame, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ 5-6 lingurițe. Însă, este de menționat că această cantitate include și zahărul prezent natural în alimente, precum fructele, legumele, laptele, sucurile naturale sau piureurile de fructe.

Lasă un comentariu