Câte zile libere au bugetarii de 1 mai. Nu se mai bucură de minivacanță ca în trecut

În țara noastră au avut loc multe schimbări din toate punctele de vedere, cât și în ceea ce privește zilele libere legale pentru angajați. România trece acum printr-o perioadă de sărbătoare, ceea ce înseamnă că urmează câteva zile în care nu se va munci. Vezi câte libere ai de 1 mai.

Zile libere pentru români

Anul 2022 a venit cu 15 zile libere de la stat, însă doar nouă sărbători se află în timpul săptămânii. Celelalte șase zile pică în weekend, ceea ce înseamnă că majoritatea sunt liberi cu această ocazie. Sunt, însă, unii romani care trebuie să muncească și pe sărbători.

După perioada de Paște in care majoritatea românilor stau acasă alături de familie, mai vin câteva zile libere cu ocazia sărbătorii de 1 mai. Din păcate, ziua Muncii pică anul acesta chiar duminică, ceea ce înseamnă că salariații nu vor avea parte de liber.

Până acum, dacă această zi importantă cădea vineri sau luni, bugetarii s-ar fi bucurat de o minivacanță de 3 zile, care se lega cu weekend-ul. Angajaților le rămâne să se bucure de zilele libere de Paște, care pentru unii au început încă din Vinerea Mare.

Următoarele zile libere sunt:

* 1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită miercuri;
* 12 iunie –Rusalii – zi liberă sărbătorită duminică;
* 13 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni;
* 15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită luni;
* 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită miercuri;
* 1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită joi;
* 2 decembrie – liber pentru bugetari
* 25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită duminică;
* 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită luni

Sunt, însă, și angajați care lucrează pe 1 mai, chiar dacă pică duminică. Sunt domenii care au nevoie de continuitate și unde nu poate fi întreruptă activitatea. Astfel, angajații își vor putea lua liber intr-o altă zi sau vor fi plătiți dublu, depinde de alegerea lor sau de propunerea angajatorilor.