• Home
  • Culinar
  • Cât se fierbe slănina înainte să o afumi. Cea mai bună zeamă pentru a o face fragedă

Cât se fierbe slănina înainte să o afumi. Cea mai bună zeamă pentru a o face fragedă

Produsele pe bază de carne sunt nelipsite de pe mesele românilor, în perioada sărbătorilor de iarnă. Printre acestea se numără și celebra slănină afumată, consumată deseori cu felii de ceapă. Pentru a prepara cea mai bună formă a produsului, este recomandat să ții cont de câteva trucuri ale bunicilor. Află în rândurile de mai jos cât se fierbe slănina înainte să o afumi.

Secrete pentru gospodine. Cât se fierbe slănina înainte să o afumi
Slănina afumată se numără printre principalele mâncăruri tradiționale românești consumate în perioada Crăciunului și a Anului Nou. Pentru a ieși gustoasă, însă, trebuie ținut cont de câteva trucuri folosite de bunicile noastre.

Secretele celui mai bun astfel de preparat au fost transmise din generație în generație. În articolul de astăzi, îți vom prezenta câteva dintre detaliile care vor face diferența când vine vorba despre afumarea șoriciului de porc. Primul are legătură cu timpul de fierbere al produsului, înainte de a-l afuma.

Slănina trebuie afumată în două etape. Este important, însă, timpul de fierbere pe care îl aloci șoriciului de porc. Alege șoriciul de pe spatele porcului, nu cel de pe burtă. Cu cât slănina este mai groasă, cu atât mai ușor va fi de afumat. Lasă bucățile de slănină la fiert timp de aproximativ jumătate de oră. Abia apoi, te poți ocupa de afumarea ei.

Un rol important în aroma slăninei o joacă și zeama în care o fierbi. Cele mai experimentate gospodine recomandă folosirea de zeamă de varză murată. Poți introduce în amestecul lichid orice tip de condimente preferi. Este, însă, important să folosești zeamă de varză murată, fiindcă aceasta oferă un gust deosebit mâncării.

Cum să pui slănina la afumat în mod corect
În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum se afumă corect slănina, de fapt. Atât timp cât ții cont de indicațiile de mai jos, nu ar trebui să te confrunți cu dificultăți. Toată lumea va fi mulțumită de rezultatul final.

De ce ai nevoie:

bucăți de slănină
zeamă de varză murată
foi de dafin
căței de usturoi + usturoi pisat
boabe de piper negru
boabe de muștar
boia de ardei dulce/ iute.
Cum trebuie să procedezi:

Se porționează bucățile de slănină în secțiuni de 30 x 30 cm.
Se pun bucățile de slănină la fiert, în zeamă de varză murată, timp de 30 de minute.
Se adaugă condimente în lichid, în funcție de preferințe: foi de dafin, căței de usturoi, boabe de piper negru și muștar.
Se lasă bucățile de slănină la răcit, după fierbere.
Se freacă bucățile de slănină cu usturoi pisat, boia de ardei și piper, pe ambele părți.
Se lasă bucățile de slănină condimentate peste noapte.
Se găuresc bucățile de slănină și se leagă cu o sfoară.
Se pun bucățile de slănină la afumat, la foc cu crengi de fag, până când încep să sfârâie.
Se iau bucățile de slănină de pe flacără și se pregătește foc cu crengi de cireș, prun și zarzăr.
Se pun bucățile de slănină, din nou, la afumat, până când își schimbă culoarea.

Nu este obligatoriu să folosești doar crengi de fag sau de cireș. Totuși, acestea ajută la afumarea bucăților de slănină în mod corespunzător. Altfel, riști ca slănina să fie afumată prea puțin sau prea intens. Sunt secretul pentru slănina perfect afumată.


Distribuie