Calendar ortodox 9 septembrie 2021. La mulți ani de Sfânta Ana!

0

Calendar ortodox 9 septembrie 2021. În fiecare an, după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana. Este o sărbătoare marcată în calendar cu o cruce neagră, pe care credincioșii o respectă cu sfințenie. Totodată, cei care poartă numele Sfinților părinți Ioachim și Ana își sărbătoresc onomastica.

Calendarul ortodox al zilei de joi, 9 septembrie 2021

Biserica Ortodoxă îi cinstește în fiecare an, la data de 9 septembrie, după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, pe Sfinții Ioachim și Ana. Este o sărbătoare marcată cu o cruce neagră, pe care credincioșii o respectă an de an. Există tradiția ca în această zi să nu se facă muncile câmpului și nici treburi gospodărești. De asemenea, în unele zone din țară, pe 9 septembrie nu se spală haine și nu se coase.

Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Multă vreme ei nu au avut copii și erau priviți ca fiind blestemați, pentru că în societatea iudaică, familiile fără copii erau aspru judecate, considerându-se că nu au primit binecuvântare dumnezeiască.

S-au rugat mult Ioachim și Ana ca să aibă un copil și dorința le-a fost îndeplinită. Astfel s-a născut Fecioara Maria. Se consideră că Ioachim și Ana sunt bunicii Mântuitorului Iisus Hristos pentru că Fecioara Maria este Născătoarea de Dumnezeu.

Ce reprezintă Sfinții Ioachim și Ana pentru Biserica Ortodoxă

Sfintii Părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în Calendarul Ortodox cu o zi specială, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniți mereu în slujbele din lăcașurile de cult. Apolisul și otpustul fiecărei slujbe se termină cu această invocare:

“Pentru rugăciunile sfinților drepților părinților Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluiește-ne pe noi”.

La mulți ani de Sfântul Ioachim și Sfânta Ana. În țara noastră nu sunt foarte multe persoane care poartă numele Sfântului Ioachim, în schimb foarte multe femei poartă numele Sfintei Ana. Numele Ana vine din evreiască şi are semnificaţia Iahve (Dumnezeu) a avut milă sau Iahve s-a îndurat.

Cei care poartă numele de Ana, Aneta, Ancuța, Anișoara și alte diminutive ale acestui nume Sfânt, își sărbătoresc onomastica pe 9 septembrie.

Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea copiilor și a femeilor însărcinate. Se roagă la ea femeile care întâmpină probleme în a rămâne însărcinate, sau care sunt gravide și își doresc să aibă o sarcină fără griji.

Citește și: Rugăciunea zilei de joi. Tradiții și superstiții pentru ziua de joi

Alți Sfinți sărbătoriți pe 9 septembrie 2021: Sfântul Onufrie de la Mănăstirea Sihăstria Voronei, Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău, Sfântul Mucenic Severian, Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul, Sfântul Hariton precum și Sfinții Părinți care au participat în Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.