Calendar ortodox 9 aprilie 2022. Sărbătoare mare, toată lumea merge la biserică

Luna aprilie este marcată de multe sărbători, iar cele mai importante sunt Floriile și Paștele. Înainte de acestea mai au loc evenimente mari, de care credincioșii trebuie să țină cont cu strictețe. Pe 9 aprilie este sărbătorit un sfânt important, iar cu ocazia aceasta trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Sfântul Eupsihie, 9 aprilie

Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei este prăznuit, în fiecare an, la data de 9 aprilie în Calendarul ortodox. Este o sărbătoare cu dată fixă, care anul acesta cade fix în timpul Postului Mare. Sfântul Eupsihie a fost important în religia noastră, un bun creștin, care a propovăduit cuvântul Domnului.

Acesta s-a născut într-o familie de nobili și la vremea potrivită a făcut și nuntă. Împăratul a poruncit, chiar după terminarea nunții, prigoană asupra creştinilor din oraş, unii să fie ucişi, alţii goniţi, averile lor să fie jefuite şi bisericile lăsate fără averi

Eupsihie, fiind prins de persecutori, a fost legat de un copac şi torturat cu sălbăticie și apoi decapitat. A preferat să fie ucis și să moară creștin curat, decât să renunțe la iubirea sa față de Dumnezeu. Pentru că a îndurat totul cu bărbăție, Eupsihie a fost ridicat de Cel de Sus la rangul de Sfânt, iar mulți credincioși vin să se roage la mormântul lui.

Tradiții importante pe 9 aprilie

Luna aprilie este plină de tradiții și obiceiuri importante. Este luna Paștelui, care ne aduce unul dintre cele mai grele posturi. În această perioadă nu se consumă carne, lapte sau ouă. Există doar o dezlegare la Pește, de Florii, pe 17 aprilie.

În ziua de 9 aprilie nu ai voie să speli, să coși sau să faci treburi casnice. În plus, gospodinele trebuie să pregătească bucate de post și să îi pomenească pe cei trecuți în neființă. După ce preotul le sfințește, acestea pot fi consumate.

Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Dacă va fi cald luna aceasta, înseamnă că vara va fi una secetoasă. Dacă vremea va fi ploioasă, înseamnă că vom avea o iarnă grea.

Tradiția mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și în prima zi de Paști. Și de cele mai multe ori, așa a fost. Se spune că nu ai voie să te superi de Paște, ci să fii zâmbitor și plin de viață.