Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Zi de post și sărbătoare cu cruce neagră. Ce se face astăzi pentru iertarea păcatelor

0

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Biserica Ortodoxă îi cinstește în această zi pe Sfântul Mucenic Antim și pe Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara. Aflați aici care este povestea acestor Sfinți, cum s-au sacrificat pentru credința în Mântuitorul Iisus Hristos și ce au de învățat de la ei credincioșii ortodocși. Prima sărbătoare cu cruce neagră din noul an bisericesc care a început pe 1 septembrie.

Sfinții zilei de 3 septembrie în Calendarul Ortodox

Sfântul Mucenic Antim a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian. Douăzeci de soldați au fost trimiși să-l prindă și să-l aducă împăratului. Fiind văzător cu duhul, Sfântul Antim le-a ieșit în cale, i-a dus acasă, le-a dat de mâncare și abia apoi le-a spus că pe el îl caută.

 

Soldații au fost uimiți de bunătatea lui și i-au spus să se ascundă, iar ei vor merge la împărat și îi vor spune că nu l-au găsit. Sfântul Mucenic Antim nu a fost de acord cu asta, a spus că unui creștin nu i se cade să mintă.

Cărțile bisericești ne spun că în drum spre împărat, toți soldații au crezut în Hristos și au primit să fie botezați. Ajuns în fața împpratului, Sfântul Antim a fost supus la multe torturi, iar la final a fost decapitat.

Tot astăzi, 3 septembrie, sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă, următorii Sfinți: Sfinții Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara, Sfânta Febe, diaconița din Chenhrea, Sfântul Cuvios Teoctist, Sfântul Zinon, Sfânta Vasilisa, Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei, Sântul Hariton, Sfântul Mucenic Arhontiul, Sfântul Mucenic Polidor.

Este zi de sărbătoare neagră cu cruce roșie, în care credincioșii ortodocși sunt îndemnați să se roage și să țină post. Vinerea se ține post pentru că este ziua în care Mântuitorul a îndurat patimile: biciuirile, lovirile, răstignirea pe Cruce şi moartea pentru păcatele noastre.