Calendar ortodox 3 aprilie 2022. Sărbătoare mare duminică

Luna Aprilie este una dintre cele mai încărcate din punct de vedere religios. Luna aceasta sărbătorim Paștele, dar până la Învierea Domnului mai avem și alte sărbători importante. Duminică, pe 3 Aprilie, este sărbătorit un mare sfânt.

Sfântul zilei de 3 Aprilie

Este sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși. La data de 3 Aprilie este sărbătorit un sfânt important, cu un rol mare în religia noastră. În fiecare an, pe data de 3 aprilie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul (Pomenirea morților).

Sfântul Nichita a rămas orfan de mic, dar l-a iubit pe Dumnezeu și a făcut voia Lui mereu. Credincios din fire, a apărat cu toată puterea sa icoanele. Din acest motiv a fost aspru judecat și chinuit pentru iubirea sa față de Dumnezeu. În fiecare an, pe data de 3 aprilie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul (Pomenirea morților). A trăit in pustnicie și a dus o viață plină de rugăciune.

Tradițiile lunii Aprilie

Se spune că in prima duminică a lunii Aprilie se pomenesc morții. Chiar dacă este post, se fac pomeni. Gospodinele pregătesc preparate speciale, pe care le duc la biserică spre a fi sfințite si apoi date de pomană pentru sufletele celor adormiți. Se pun mese și acasă și se spune că mâncarea rămasă nu trebuie aruncată, pentru că este mare păcat.

Inainte de asta, femeile merg la tămâiat, unde aprind lumânări celor trecuți în neființă. Acolo împart pachete cu fructe și dulciuri de post celor aflați în cimitir.

Din luna Aprilie se schimbă complet vremea și se spune că de acum va fi numai cald. Cine va vedea prima barză și primul cuc cântând va avea mare noroc.